Hledat
Dům a zahrada
3. srpna 2021

Voňavá zahrada: květiny a keře s nejkrásnější vůní

Redakce
2
6765 přečtení
Voňavá zahrada: květiny a keře s nejkrásnější vůní
Chcete, aby vám rostliny a keře na zahradě nejenom krásně kvetly, ale také úžasně voněly? Přečtěte si, jaké letničky, trvalky i dřeviny zasadit, aby pobyt na vaší zahradě potěšil všechny smysly.

Vonné jarní cibuloviny

Na jaře vás krásnou vůní odmění především hyacinty nebo narcisy. Na teplých a světlých stanovištích ale můžete zkusit zasadit také frézie – nebo, pokud se bojíte mrazíků, je umístěte do skleníku či zimní zahrady.

V létě udělají vašemu nosu radost lilie. Vyhovují jim slunná místa, ale kořeny schované ve stínu – ideálně prostřednictvím nízkých trvalek pěstovaných ve společném záhonu.

Aromatické letničky na záhony, do truhlíků i do pergoly

Chybu neuděláte s nemalým množstvím letniček, které mají přímo jako druhové jméno „vonný“ nebo „vonná“. Rostlinám jako hrachor vonný, chejr vonný, rezeda vonná nebo večernice vonná určitě vůně chybět nebude. Mezi dalšími se podívejte po hledících, hvozdících, minipetuniích, fialce šedé nebo violce zahradní, voní také nocenka zahradní, zavinutka, lichořeřišnice či okrasný tabák.

Voňavé popínavky do pergoly? Žádný problém – z letniček vyberte některou z krásných barev hrachorů, mezi keři zimolez kozí list, kterému se také říká růže z Jericha. Tipy na další popínavé rostliny najdete zde.

Trvalky, které vám provoní zahradu každý rok

Pastvou pro oči i pro nos jsou jednoznačně denivky. Snadno se pěstují, většina druhů je navíc mrazuvzdorná, jen první rok po výsadbě ještě obvykle nekvetou.  Trochu náročnější na péči je populární levandule – vyžaduje dostatek slunečního svitu a lehčí, spíše suchou propustnou půdu.

Pokud sháníte voňavé polštářové trvalky, které vyplní jakoukoli půdní skulinu, vsaďte na mateřídoušku nebo dobromysl.

Jak bylinnou, tak dřevitou formu mohou mít i oblíbené pivoňky.

Omamně vonící stromy a keře

Asi nejznámější voňavou dřevinou je růže, pěstovaná v nespočtu druhů a barevných variant. Nádherně voní také jasmín, který v našich podmínkách venku nevypěstujeme, ale můžeme ho nahradit podobně vonícím pustorylem. Na přelomu dubna a května zahradu krásně provoní také šeřík nebo květy černého bezu, později trnovník akát a lípa srdčitá. Motýly přilákají krásně barevné komule (tzv. motýlí keř).

Mít provoněnou zahradu i v zimě? Není to nesmysl: poohlédněte se po vilínech, které kvetou (a voní) v lednu a únoru.

Nejnovější

Sezónní témata
21. října 2024

Halloween se blíží! Jste připraveni?

Redakce
4
6765 přečtení
Halloween se blíží! Jste připraveni?
V České republice se Halloween stává stále populárnějším svátkem, i když to není tradiční česká záležitost. Někdo se do oslav vrhne s nadšením a vyřezává dýně, zdobí domy a obléká se do kostýmů, zatímco jiní tento svátek nechávají stranou a raději slaví Dušičky. Pokud ale patříte mezi ty, kteří si tento podzimní svátek oblíbili, máme pro vás několik tipů, jak se na Halloween v českém stylu připravit.
Dům a zahrada
22. srpna 2024

Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat

Redakce
4
6765 přečtení
Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat
Léto je obdobím, kdy zahrady rozkvétají v plné kráse. Teplé počasí a sluneční paprsky však přinášejí také své výzvy. Udržování zahrady v kondici během horkých letních měsíců vyžaduje správný přístup k zalévání, ochraně rostlin před škůdci a dalšími faktory. Přinášíme vám několik osvědčených rad a tipů, jak vaší zahradě pomoci přežít a prosperovat v letním období.