Hledat
Dům a zahrada
7. července 2021

Ovocná zahrada pro začátečníky: nejvděčnější ovoce

Redakce
2
7853 přečtení
Ovocná zahrada pro začátečníky: nejvděčnější ovoce
Ovocné stromy a keře nám mohou přinést nejen chutnou úrodu, ale také příjemný stín, případně sloužit jako multifunkční živý plot. Jaké ovoce se snadno pěstuje a je pro začátečníky nejpřístupnější?

Jak založit ovocnou zahradu

Konzumní zahrada je in! Pokud jste už zahradu s ovocnými stromy už nezdědili, je na místě si rozmyslet sázení ovocných stromů. Péče o ně je náročnější než obstarávání ovocných keřů, je potřeba především jejich pravidelné prořezávání. Některé druhy jsou navíc cizosprašné, což znamená, že k úspěšnému opylení je potřeba pěstovat na dosah jiných exemplářů stejného druhu. Pro začátečníky se lépe hodí ovocné keře, které také přinesou úrodu rychleji.

Tip: Chybí vám na zahradě aspoň jeden strom, v jehož stínu si budete užívat klidné posezení? Vsaďte na třešně – rychle rostou, brzy plodí a na jaře navíc nádherně kvetou.

Ovocné keře pro malou i velkou zahradu

Zatímco u stromů musíme řešit i velikost (vysokokmeny, polokmeny, čtvrtkmeny nebo zákrsky – podle výše založení koruny), keře nám zbytečně vysoko nevyrostou, stačí běžné zkracování vyčnívajících větví a šlahounů. Ovocné keře můžeme také zasadit do menších rozestupů a vytvořit z nich živý plot, který bude poskytovat úrodu i soukromí.

Nenáročné ovocné keře:

  • rybíz (červený, bílý i černý)
  • josta
  • angrešt
  • maliny
  • ostružiny
  • kanadské borůvky
  • rakytník
  • muchovník
  • zimolez

Pokročilejší pěstitelé mohou zvážit založení živého plotu z vinné révy, keřů kiwi nebo ovocných stromů (jabloní, hrušní, meruněk či broskví) vyvázaných do speciálních tvarů.

Tip: Přečtěte si, jak zpracovat přebývající ovocnou úrodu!

Okrasné keře s jedlými plody

Rádi byste měli ze zahrady užitek, ale zároveň se rádi kocháte krásnými květy? Zkuste některé netradiční keře, které zvládnou jak parádu, tak úrodu. Temnoplodec, jinak také aronie nebo černý jeřáb, dává velmi zdravé plody, využitelné například v likérech nebo sirupech. Kdoulovec zase plodí drobnější malvice, které jsou sice za syrova nepoživatelné, ale díky vysokému obsahu pektinu se přidávají do zavařenin z jiného ovoce nebo vkládají mezi prádlo, aby ho provoněly. Protáhle červené dřínky se urodí na keřích dřínu neboli svídy. Dřínky mají vysoký obsah vitaminu C a dají se sušit, zavařovat nebo využívat k přípravě vína či destilátu.

Tip: Pro sklizeň léčivých květů nebo plodů můžete zasadit i keře, které běžně rostou planě: černý bez, šípkovou růži nebo trnku.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
7853 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
7853 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.