Hledat
Dům a zahrada
19. listopadu 2018

7 věcí, na které byste neměli zapomenout v listopadu na své zahradě

Redakce
6
4123 přečtení
7 věcí, na které byste neměli zapomenout v listopadu na své zahradě

Listopad je poslední měsíc v roce, který můžete využít pro pořádné zahradničení. Možností, co dělat je celá řada - od sázení okrasných stromů a keřů, po sklizeň posledních plodů zeleniny. Důležité však je nepodcenit přípravu na příští rok. Jak zajistit, aby vaše zahrádka zimu přečkala bez vážnější újmy?

1. Listí a zase listí

Je váš trávník posetý hromadou listí? Zkušenější zahrádkáři radí, abyste se jej co nejdříve zbavili. Spadané listí by totiž mohlo způsobit pěknou neplechu, ze které by se trávník vzpamatovával velice dlouho - trávník pod nánosy listí může zežloutnout nebo chytnout plíseň.

2. Zastřihněte živý plot

V listopadu máte poslední možnost zastřihnout živý plot. Plot jen pozvolna sestříhněte, žádné větší úpravy provádět nemusíte.

3. Přesaďte stromky a keře

V listopadu ještě pořád máte nějaký čas na to, abyste přesadili vaše stromky a keře a zasadili nové. Doporučuje začít ještě před tím, než půda úplně promrzne. Vybírejte takové dřeviny, které jsou kontejnerované nebo chráněné kořenovým balem. S kořenovým balem se nejčastěji prodávají cypřiše, smrky, borovice, jedle a tisy a seženete je jen na podzim, nebo na jaře. Kontejnerované dřeviny pořídíte celoročně.

4. Zalijte stromy

Pokud máte na zahrádce stromky, nezapomeňte je důkladně zalít ještě před příchodem zimy. Nezáleží, zda máte jehličnany, nebo listnáče - dostatečný pitný režim si zaslouží oba druhy. Vodou rozhodně nešetřete - obvyklá doporučení zní 10 litrů vody na jeden strom. Záleží však na velikosti stromu - menším stromkům můžete nalít klidně o něco méně.

5. Vyprázdněte nádoby na vodu

Odchytáváte přes rok dešťovou vodu? Pak určitě nezapomeňte vyprázdnit všechny nádoby, ve kterých vodu skladujete. Opět byste tak měli učinit, než udeří první mrazy. Nádoby na zachytávání vody můžete ponechat venku, jen je otočte dnem vzhůru. Pokud používáte nádoby zapuštěné do země, jednoduše je přikryjte.

95

6. Vysaďte jarní okrasné cibuloviny

Tulipán, narcisy, lilie - do konce listopadu šup s nimi na záhon. Jak na to? Tulipány nesázejte na stejné místo dříve, než uplynou 4 roky. Také dbejte, abyste je zasadili na správné místo. Ideální místo je takové, na které dopadá slunce, a kde nerostly předtím brambory.

7. Připravte si posyp a lopatu

Už máte vše hotové a čekáte na zimu? Pak na nic nečekejte a nachystejte si posyp a lopatu, ještě než přijde první mráz a sníh. Vhodný materiál k posypu je například drobný štěrk a písek. Rozhodně nepoužívejte sůl, mohla by uškodit vašim rostlinkám.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
4123 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
4123 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.