Hledat
Sezónní témata
20. listopadu 2020

Zahrada a balkon v listopadu: jak se připravit na větší mrazy?

Redakce
2
1513 přečtení
Zahrada a balkon v listopadu: jak se připravit na větší mrazy?

Zůstalo vám letos na stromech listí déle než obvykle? „Když dlouho listí nepadá, tuhá zima se přikrádá,“ říká pranostika. Měli bychom se tedy na mrazy raději připravit – a především na ně připravit naši zahradu, balkon nebo terasu. 

Jak zazimovat zahradu

O zazimování zahrady jsme psali v loňském listopadovém článku. Připomeneme ve zkratce, co potřebuje zahrádka v listopadu:

  • sklidit kořenovou zeleninu, kdoule, jeřáb nebo mišpule
  • sklidit listovou zeleninu zasetou v srpnu a září
  • zasít salát, karotku nebo ředkvičky pro první jarní sklizeň (pokud nemrzne)
  • zrýt a pohnojit neosázené záhony
  • přikrýt trvalky chvojím nebo senem
  • shrabat spadané listí
  • naposledy posekat trávník, pokud jsme to ještě neudělali – ne zcela nakrátko
  • pravidelně čistit zahradní jezírko
  • úplně zatáhnout markýzy, aby k látce nepronikala vlhkost
  • umýt zahradní nábytek a sklidit ho pod střechu, případně přikrýt plachtou nebo speciálním obalem

Příprava pergoly na zimu

Pokud máte hliníkovou pergolu, je její údržba před zimou jednoduchá. Stačí odstranit hrubé nečistoty (například větve napadané na konstrukci), vyčistit odtokové kanálky od listí a ošetřit gumové těsnění lamel speciálním přípravkem. Lamely nastavte na 90 °, aby se neponičily tíhou napadaného sněhu nebo nepřimrzly k sobě. O podzimní údržbě pergoly jsme psali celý článek, kde se dozvíte i to, jak chránit před zimou dřevěnou pergolu nebo vyčistit podlahu v pergole.

756

V pergole můžete přes zimu ponechat lopatu na sníh, aby byla vždy po ruce!

Zazimování balkonových rostlin a tipy na zimní truhlíky

Muškáty i další kvetoucí balkonovky jste zazimovali pravděpodobně už minulý měsíc – přípravě balkonových truhlíků na zimu jsme věnovali celý článek. Ani přes zimu ale nemusíte koukat na prázdné truhlíky – okrasu vám budou dělat vřesy a vřesovce, kapradiny, konifery, jaterník, čemeřice, listopadky nebo zběhovec. Na podzim a zimu se do truhlíků hodí také rostliny s výraznými červenými nebo oranžovými plody – například cesmína, jeřáb, libavka či hlohyně. Květy podzimních rostlin přečkají i první mrazíky, když je přikryjete jutou nebo netkanou textilií. Na balkoně zvládnou přezimovat také některé mrazuvzdorné bylinky – jejich seznam a také návod, jak zazimovat ty teplomilnější, najdete v tomto našem článku.

Zakrslé jehličnany můžete koncem listopadu ozdobit řetězy, třpytkami, malými závěsnými koulemi nebo jinými vánočními ozdobami a snadno tak získat krásnou adventní dekoraci.

Truhlíky a balkonové nádoby promrzají mnohem rychleji než volná půda. Na zimu je proto vhodné je obalit izolací a dbát také na pravidelnou mírnou zálivku, aby substrát nevyschl. Osázené nádoby také chraňte před větrem a nadměrnou vrstvou sněhu, která by mohla polámat tenké větvičky. Rostliny, které mrazy nesnesou, včas přeneste do nevytápěné místnosti.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1513 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1513 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.