Hledat
Sezónní témata
9. října 2019

Jak zazimovat balkon

Redakce
4
4962 přečtení
Jak zazimovat balkon

Babí léto, nebo noční mrazíky? V polovině října může přijít oboje, proto raději připravte své balkonovky na zimu co nejdříve. Poradíme vám, jak připravit balkon na zimu i čím zkrášlit opuštěné truhlíky!

Zazimování pelargonií neboli muškátů

Muškáty neboli pelargonie najdeme na většině českých balkonů a okenních parapetů. Pokud venkovní teploty klesnou pod 5 °C, je čas přesunout je dovnitř – už od poloviny září jsme se měli vyhnout přihnojování a omezit zálivku. Ale pozor, muškáty by měly přezimovat v místnosti s dostatkem světla a teplotou jen cca 6–9 °C; pokud budou v teplejším interiéru, budou se snažit růst. Pro úspěšné přečkání vegetačního klidu se muškáty nesmějí vysilovat vyživováním nových výhonů, proto všechny co nejhlouběji seřízneme (těsně nad kolénkem) a ihned vyštipujeme případné nasazené květy. Budou také potřebovat mírnou zálivku, aby kořeny neuschly, maximálně však 1× týdně. Před zazimováním je vhodný preventivní postřik proti škůdcům a plísním.

524

Foto: Elodie Godde

Zazimování petunií, surfinií a begonií

Surfinie i petunie se v našich podmínkách pěstují jako letničky – přezimování jsou schopné, ale je to dost náročné, proto je jednodušší ke konci léta posbírat semínka a rostlin se zbavit. Pokud se chceme pokusit o zazimování, sestříháme je na polovinu a umístíme na světlé a chladné místo s minimální zálivkou. U hlíznatých begonií vyndáme hlízy ze země, očistíme je, výhony seřízneme asi 2 cm nad hlízami a necháme řez lehce zaschnout. Uložíme je výhonem vzhůru zabalené do novinového papíru, případně v bedýnce vystlané rašelinou nebo pilinami. Prospívá jim chladnější, tmavé místo (teplota by neměla klesnout pod 2 °C). Verbeny, fuchsie, durmany nebo vějířovky přezimují ve světlé, suché a větrané místnosti s teplotou 5 až 15 °C. Před mrazem od studené podlahy můžeme rostliny chránit podložením vrstvou polystyrenu. Zemina by neměla nikdy úplně vyschnout, ale ani zůstat přemokřená.

Pokud nemáte k dispozici vhodnou světlou místnost s teplotou kolem 5–15 °C nebo už vám balkonovky stačily namrznout, raději je vyhoďte a na jaře si pořiďte nové.

Zazimování balkonového nábytku a podlahy

Dlažbu nebo dřevoplastovou balkonovou podlahu stačí důkladně umýt, nejlépe vysokotlakým čističem. Dřevěnou podlahu bychom měli vyčistit a po vyschnutí naimpregnovat. Kovový nábytek je vhodné ošetřit přípravkem proti korozi, dřevěný lazurovacím nátěrem nebo teakovým olejem. Balkonové stoly a židle je samozřejmě vždy lepší přesunout dovnitř, pokud to ale není možné, chráníme ho alespoň plachtou, případně speciálními obaly na nábytek. Kousky z kovu a umělého ratanu obvykle mrazy a plískanice vydrží bez větších obtíží, dřevěnému nábytku je lépe ve větrané, nevytápěné místnosti.

Slunečník, pokud jsme to již neudělali, sundáme z konstrukce a uložíme uvnitř domu. Markýzy potřebují před zimou vyčistit (potah jen vlažnou mýdlovou vodou, nepoužíváme vysokotlaký čistič, aby látka neztratila impregnaci) a nechat důkladně proschnout. Markýza by v zimě měla být co nejvíce zabezpečena proti pronikání vody a sněhu – v tomto ohledu jsou velkou výhodou kazetové markýzy.

525

Balkonové rostliny, které zvládnou zimu venku

Po zazimování balkonovek nemusíte celou zimu koukat na prázdné truhlíky. Existuje množství rostlin, kterým nedělá problém přežít zimu na balkoně – a některé z nich, jako čemeřice, v zimě dokonce kvetou. O vhodném zkrášlení balkonu v zimním období se poraďte v zahradnictví, případně se nechte inspirovat naším seznamem:

Rostliny, kterými můžete okrášlit balkon přes zimu

  • vřesy a vřesovce
  • konifery (zakrslé jehličnany)
  • zimostráz (buxus, krušpánek)
  • brslen
  • libavka
  • cesmína
  • čemeřice
  • jaterník

Sledujete nás i na naší FACEBOOKOVÉ STRÁNCE?

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
4962 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
4962 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.