Hledat
Dům a zahrada
8. června 2020

Tipy pro útulnou předsíň a chodbu

Redakce
3
5652 přečtení
Tipy pro útulnou předsíň a chodbu

Obvykle jimi jenom procházíme a pořádně si jich nevšímáme, což je škoda. Chodbu nebo předsíň můžeme povýšit na místo, kde nám bude příjemně a můžeme ho využít k účelům, k jakým se jiné místnosti nehodí. Jak na to?

Okna v chodbě a v předsíni

V případě, že máte v předsíni nebo spojovacích chodbách okna, jde o velkou výhodu: kromě příjemného přirozeného světla pro každodenní činnosti vám také například umožní umístit zde pokojové rostliny. Nevytápěné chodby jsou pak ideální pro zazimování některých populárních pokojových rostlin, které v zimě potřebují dostatek světla a teploty kolem 10 °C.

Jaké rostliny dobře přezimují ve světlé, chladné chodbě?

  • muškáty
  • azalky
  • oleandry
  • kaktusy
  • citrusy
  • fíkovník
  • granátovník

U oken v chodbě a v předsíni není zastínění tak klíčové jako v obytných místnostech, přesto i zde potřebujeme zablokovat nechtěné pohledy zvenčí a rozptýlit případné přímé světlo, aby nás neoslňovalo. Pokud máte okna v celém domě vybavena venkovními žaluziemi, není důvod je nenainstalovat i na ta předsíňová – kromě soukromí vám také pomohou dům lépe ochránit proti vniknutí nezvaných návštěvníků. Pro rozptýlení přímého slunečního světla se hodí plisse žaluzie, kterými můžete zastínit i okna atypických rozměrů.

Zajímá vás, které druhy stínicí techniky jsou vhodné do obývacího pokoje, kuchyně, ložnice nebo dětského pokoje? Projděte si předchozí díly našeho seriálu.

Chodby, především ty úzké a dlouhé, jsou ideálním prostorem pro rozvěšení obrazů nebo vyvolaných fotografií.

Více světla v chodbě bez oken

Ve většině bytů okna v chodbě nenajdete. V jednopatrových rodinných domech a podkrovních bytech můžete využít světlovody – dokážou vést sluneční paprsky z plochých i šikmých střech až do hloubky 6 metrů. Pokud tuto možnost nemáte, zaměřte se na světlou výmalbu a dobré osvětlení. Na chodbu se hodí především nástěnná svítidla – v nižších chodbách je lze zabudovat do stropnice, v těch vyšších si můžete dovolit i závěsné lustry. Snažte se v chodbě používat svítidla s podobnou intenzitou jako v ostatních místnostech, abyste při průchodu bytem zbytečně nenamáhali oči.

636

Přirozené světlo do chodby nejsnáze dodáte prostřednictvím prosklených interiérových dveří.

Jak opticky rozšířit předsíň

Vchodová místnost, kde se obouváme, zouváme a v zimě manipulujeme s bundami a kabáty, nebývá z největších. Abychom se v ní cítili příjemně a poskytli návštěvám co nejlepší první dojem, je vhodné ji opticky zvětšit velkoplošnými zrcadly a výmalbou v neutrálních, spíše světlejších a teplejších tónech.

635

Čemu se vyhnout v malé předsíni?

  • tmavým a křiklavým barvám
  • výrazným vzorům
  • méně odolným podlahám (korek, PVC)
  • nadbytečným kusům nábytku

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
5652 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
5652 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.