Hledat
Dům a zahrada
11. září 2021

Zkombinujte plot s domem i s pergolou

Redakce
2
3230 přečtení
Zkombinujte plot s domem i s pergolou
Stavíte nebo rekonstruujete plot? Pomůžeme vám vybrat nejvhodnější plot k venkovské roubence i moderní novostavbě, aby se stylově hodil k domu i ostatním stavbám na zahradě. Na co všechno si dát pozor a jaké faktory vzít v úvahu?

Jaký plot je nejlevnější

Finančně vychází jednoznačně nejvýhodněji klasický pletivový plot. Jeho montáž je navíc jednoduchá a rychlá, pletivo navíc nezabraňuje proudění vzduchu na pozemku ani zbytečně nestíní. Pro větší soukromí je možné ho doplnit keři či stromky do živého plotu.

Svařovaná pletiva jsou odolnější, hezčí a nepoškodí je zvěř.

Plot pro stoletou chaloupku i moderní vilu

Dřevěný plot neurazí v žádném sousedství. Samozřejmě existuje velké množství variant, které si přizpůsobíte buď modernějšímu nebo tradičnějšímu stavení. Dřevo je ovšem citlivé na údržbu – největší službu odvede správný nátěr. Také živý plot se dá dobře skloubit s různými styly staveb a dokonce vám může přinést kromě stínu a soukromí i chutnou úrodu.

Trendem posledních let jsou gabiony, drátěné koše naplněné kameny. Je možné z nich postavit celé stěny nebo spojit gabionové valy s dřevěnými prkny, stylově se také hodí do různých prostředí. Jejich nevýhodou je vyšší cena.

Ploty s výškou okolo jednoho metru jsou spíše symbolické a vhodné třeba k oddělení různých částí zahrady. Soukromí a alespoň základní stupeň ochrany poskytují ploty od výšky cca 190 cm.

Zkombinujte plot s pergolou

Dřevěnou pergolu se nabízí sladit s dřevěným plotem. K moderním hliníkovým bioklimatickým pergolám je zase vhodnější kovový plot: kované mříže jsou elegantní a v případě žárového pozinkování prakticky bezúdržbové, ploty z hliníkových dílců také nevyžadují údržbu, vypadají moderně a hodí se především k modernějším obydlím.

Obě varianty patří k těm dražším, zato slibují dlouhodobou výdrž, dobrý vzhled, pevnost a kvalitu. Z kovových plotů jsou v současnosti populární také ploty z tahokovu, které působí vzdušně, ale v závislosti na použitém vzoru mohou poskytovat i dostatečné soukromí. Odolné a bezúdržbové jsou na druhou stranu i ploty z recyklovaných plastů, i přes snahu o nápodobu dřeva je však na nich plastový původ poznat a časem může docházet i k jejich opotřebení, skvrnám nebo prohýbání.

Pro větší soukromí v domě nemusíte stavět neprostupné ploty: často vaše požadavky vyřeší venkovní žaluzie. Kompletní sortiment najdete zde, rozdíly mezi nejprodávanějšími modely vás provede tento náš článek.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
3230 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
3230 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.