Hledat
Sezónní témata
19. října 2021

Jak vyrobit podzimní věnec na dveře

Redakce
2
9212 přečtení
Jak vyrobit podzimní věnec na dveře
Ozdobte si vchodové dveře stylovou, jednoduchou a přitom originální dekorací – vyrobte si vlastní podzimní věnec!

Jarní, letní i adventní věnec na dveře

Věnec na dveřích patří mezi nejhezčí venkovní dekorace – přitáhne pozornost, svátečně naladí návštěvníky a přitom není těžké ho vyrobit ani obměnit. Tematický věnec můžete mít na dveřích v každém ročním období: podzimní aranžmá s listy, šiškami a bobulemi, závěsný adventní věnec z jehličí, cesmíny nebo skleněných kouliček či jarní s vajíčky a rozkvetlými větvičkami. V létě se zase nabízí varianta z dožínkových klasů a kvetoucích trav.

Výroba podzimního věnce

Na výrobu věnce potřebujete polystyrenový, slaměný nebo proutěný korpus, tavnou pistoli a materiál na ozdobení. Proutěný korpus můžete nechat přiznaný, jiné je lepší obalit například pytlovinou, krepovým papírem, lýkem nebo podzimními listy. Pro podzimní věnec se hodí omotat korpus větvičkami túje nebo snítkami vřesu, které připevníte vázacím drátem. Tím lze ke korpusu přivázat i větší prvky dekorací, menší dílky je lepší lepit tavnou pistolí. Pokud lepíte i základ, nechte spodní část dekorace vždy důkladně uschnout, než budete pokračovat další vrstvou; jinak by se mohly odchlipovat.

Co si vybrat ke zdobení podzimních dekorací? Věnec výborně dotvoří kaštany, žaludy, bukvice, jeřabiny, šípky a usušené barevné listy z různých stromů.

Pokud nechcete vyrábět nebo kupovat věncový korpus, využijte dřevěný kruh na vyšívání. Do vnitřního kroužku (bez kličky) naaranžujte a tavnou pistolí přilepte větvičky, šišky a podzimní přírodniny, na horní část přivažte stužku na zavěšení.

Inspirace pro další roční období

Stejným způsobem si vyrobíte i věnec pro období adventu. Věnec na dveřích se dá sladit s adventním věncem na jídelním stole, na kterém zapalujete svíčky – vyrábějte oba najednou a použijte stejné materiály (kromě svíček). Větvičky jehličnanů je ke korpusu místo tavné pistole lepší připevnit pomocí vázacího drátu.

Po Vánocích lze na dveřích nechat věnec bez svátečních dekorací (ozdob, řetězů apod.), jen jehličí, šišky, případně barevné stuhy. Alternativou je zimní věnec z postříbřených proutků, buxusu nebo vřesu, zimní náladu přinese i cesmína nebo břečťan.

Jarní věnec vybízí k zakomponování větviček vrby (kočiček), zlatice a dalších brzy kvetoucích keřů a stromů. K jaru a Velikonocům patří vajíčka, kuřátka, zajíčci a pastelové barvy.

V létě naaranžujte na věnec kvetoucí letní trávy, předsušený vratič, snůpky obilí, levanduli, řebříček, bodláky nebo zralé makovičky.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
9212 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
9212 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.