Hledat
Dům a zahrada
1. listopadu 2021

Co dodělat na podzim na zahradě?

Redakce
2
2213 přečtení
Co dodělat na podzim na zahradě?
Začátkem listopadu už začínáme řešit zazimování zahrady, měli bychom ale myslet i na podzimní zrytí záhonů, posekání trávníku, případně setí zeleniny pro první jarní sklizeň. Co ještě stihnout, než začne mrznout?

Okrasná a užitková zahrada v listopadu

Okolo prvních mrazíků sklízíme poslední plody i kořenovou zeleninu, pokud nemrzne, vyséváme zeleninu pro první jarní sklizeň. Před zimou posekáme trávník, shrabeme opadané listí a zryjeme neosázené záhony. Hlízy jiřin po prvním přemrznutí vyjmeme ze země a uskladníme, sázet naopak můžeme tulipány a další cibuloviny. Okolo stromů a na jahodové záhony je vhodné v mělké vrstvě zarýt dávku uleželého kompostu nebo hnoje.

Nepodceňujte podzimní rytí – pomůže půdě zregenerovat a oslabí zbylý plevel.

Jak zazimovat pergolu, markýzy a zahradní nábytek

Moderní hliníkové pergoly není potřeba nijak zvlášť čistit – stačí základní údržba, tj. odstranění hrubých nečistot, vyčištění odtokových kanálků a ošetření gumového těsnění lamel speciálním přípravkem. Lamely před zimou naklopte na 90 °, abyste zabránili jejich přimrznutí. Venkovní markýzy úplně zatáhněte, aby nenavlhly. Nezapomeňte vypustit vodu z hadic, aby v nich nezmrzla a neroztrhala je. Na suché místo je třeba uložit zahradní nářadí a nábytek, případně ho přikrýt plachtou. Vyčistěte také podlahy pod pergolou, na terase nebo na balkoně.

Zimní úkryt pro ježky a hmyz

Perfektně uklizená zahrada je sice příjemná na pohled, v zimě ale nemá šanci poskytnout možnost přezimovat různým živočichům. Drobná zvířátka (ježci, ale i užitečný hmyz, například slunéčka sedmitečná) přitom potřebují hromádku listí, větví, posekané trávy apod., kde mohou bezpečně strávit zimu. Pokud chcete vyjít zvířatům vstříc, nechte někde v rohu zahrady podobnou kupičku. Alternativně můžete vyrobit nebo koupit ježčí domeček nebo budku, hadník pro hady a ještěrky, případně hmyzí hotel. Ptačím krmítkem potěšíte hladové ptáčky, které tak zároveň máte možnost v zahradě zblízka pozorovat.

Ježek menší než 600 gramů venku zimu nepřežije, pokud takového na zahradě v druhé polovině listopadu najdete, odvezte ho do záchranné stanice.

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
2213 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2213 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.