Hledat
Dům a zahrada
1. listopadu 2021

Co dodělat na podzim na zahradě?

Redakce
2
2066 přečtení
Co dodělat na podzim na zahradě?
Začátkem listopadu už začínáme řešit zazimování zahrady, měli bychom ale myslet i na podzimní zrytí záhonů, posekání trávníku, případně setí zeleniny pro první jarní sklizeň. Co ještě stihnout, než začne mrznout?

Okrasná a užitková zahrada v listopadu

Okolo prvních mrazíků sklízíme poslední plody i kořenovou zeleninu, pokud nemrzne, vyséváme zeleninu pro první jarní sklizeň. Před zimou posekáme trávník, shrabeme opadané listí a zryjeme neosázené záhony. Hlízy jiřin po prvním přemrznutí vyjmeme ze země a uskladníme, sázet naopak můžeme tulipány a další cibuloviny. Okolo stromů a na jahodové záhony je vhodné v mělké vrstvě zarýt dávku uleželého kompostu nebo hnoje.

Nepodceňujte podzimní rytí – pomůže půdě zregenerovat a oslabí zbylý plevel.

Jak zazimovat pergolu, markýzy a zahradní nábytek

Moderní hliníkové pergoly není potřeba nijak zvlášť čistit – stačí základní údržba, tj. odstranění hrubých nečistot, vyčištění odtokových kanálků a ošetření gumového těsnění lamel speciálním přípravkem. Lamely před zimou naklopte na 90 °, abyste zabránili jejich přimrznutí. Venkovní markýzy úplně zatáhněte, aby nenavlhly. Nezapomeňte vypustit vodu z hadic, aby v nich nezmrzla a neroztrhala je. Na suché místo je třeba uložit zahradní nářadí a nábytek, případně ho přikrýt plachtou. Vyčistěte také podlahy pod pergolou, na terase nebo na balkoně.

Zimní úkryt pro ježky a hmyz

Perfektně uklizená zahrada je sice příjemná na pohled, v zimě ale nemá šanci poskytnout možnost přezimovat různým živočichům. Drobná zvířátka (ježci, ale i užitečný hmyz, například slunéčka sedmitečná) přitom potřebují hromádku listí, větví, posekané trávy apod., kde mohou bezpečně strávit zimu. Pokud chcete vyjít zvířatům vstříc, nechte někde v rohu zahrady podobnou kupičku. Alternativně můžete vyrobit nebo koupit ježčí domeček nebo budku, hadník pro hady a ještěrky, případně hmyzí hotel. Ptačím krmítkem potěšíte hladové ptáčky, které tak zároveň máte možnost v zahradě zblízka pozorovat.

Ježek menší než 600 gramů venku zimu nepřežije, pokud takového na zahradě v druhé polovině listopadu najdete, odvezte ho do záchranné stanice.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2066 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2066 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.