Hledat
Dům a zahrada
7. června 2019

Plastová, nebo dřevěná okna? Podle čeho vybírat a čím nejlépe doplnit

Redakce
6
4607 přečtení
Plastová, nebo dřevěná okna? Podle čeho vybírat a čím nejlépe doplnit

Pokud stavíte nemovitost nebo vybíráte nová okna pro rekonstrukci, dostanete se dříve či později k dilematu: dřevěná, nebo plastová?

Toto rozhodování má mnoho faktorů a nedá se předem říct, že jeden typ je lepší než ten druhý. Všichni chceme, aby to u nás doma vypadalo co nejlépe, a jakýkoli druh oken si můžete dále přizpůsobit svému vkusu. Nechte se inspirovat několika nápady:

Okenní dekorace: jak si nová okna nejlépe vyzdobit?

  • samolepky na okna: levné, snadno obměnitelné a dostupné ve velkém množství motivů
  • světelné řetězy: světýlka v oknech nemusíte mít jen před Vánoci!
  • provázková záclona: ozvláštní okno sama o sobě, ale můžete na jednotlivé provázky navléknout pro ozvláštnění i různé tvary – látkové květy nebo třeba papírové vystřihovánky
  • závěsy: můžete mít několik sad v různých barvách a měnit je podle ročního období
  • žaluzie nebo vnitřní rolety: lze je pořídit v mnoha různých stylech a barvách a doladit jimi celý interiér

Dřevěná vs. plastová okna: cena 

Pokud je vaší prioritou pořídit co možná nejlevnější okna, je řešení jasné: plastová. Nejlevnější varianta vyjde zhruba o 30–40 % levněji než dřevěná eurookna. Je ale potřeba počítat s tím, že mohou mít kratší životnost. Do některých atypických tvarů okenních otvorů také z důvodu určitých limitů technologie svařování profilu není možné plastová okna vyrobit. Nákup dřevěných oken lze navíc financovat i úvěrem na rekonstrukci. Přece jen okna měníte jednou, maximálně 2x za život a ne vždy se vyplácí šetřit.

Vzhled dřevěných oken, vlastnosti plastových

Kromě ceny do rozhodování promlouvá také celkový vzhled – okna budete mít přece jen prakticky neustále na očích. Dřevěná okna jsou na pohled příjemnější, na druhou stranu i plastová jsou k dispozici ve velkém množství dekorů imitujících dřevo. Můžete tak spojit výhody plastových oken, zejména lepší izolační schopnosti, s designem blížícím se vzhledu klasických dřevěných.

218

Tepelná a hluková izolace: dvojsklo, nebo trojsklo?

Cena musíme brát v úvahu všichni a na vzhledu pochopitelně také záleží, ale základní funkce oken spočívá v jejich tepelné a hlukové izolační funkci. Obecně plastová okna izolují v obou směrech lépe a výborně tlumí vnější hlučnost. Standardní dvojsklo vyplněné inertním plynem propouští více slunečních paprsků (což může být výhoda v zimě). Připlatit za trojskla se vyplatí v pasivních nebo nízkoenergetických novostavbách, kromě lepší tepelné izolace také jejich použití omezuje rosení a zlepšuje izolaci hlukovou.

Životnost plastových a dřevěných oken

Už jsme to naťukli: plastová okna by měla teoreticky vydržet zhruba 50 let, výjimečně však může dojít k jejich zkřehnutí a popraskání třeba už po 15 nebo 20 letech – jejich výhoda ovšem je, že kromě promazání obvodového kování jednou ročně není potřeba je nijak speciálně natírat nebo ošetřovat. Plánovaná životnost dřevěných oken se odvíjí od použitého dřeva – 100, ale například i 300 let. Životnost nátěru je ale omezená, jeho obnova problematická (je pak nutné demontovat zasklení) a jednou až dvakrát ročně musíte dřevo ošetřovat speciálním lakem nebo balzámem. Dřevo také může být napadeno plísní a je citlivější na působení vlhkosti, větru a deště.

220

Naše látková skládaná žaluzie PLISSE

Možnosti stínění oken: žaluzie, nebo rolety?

Máte vybráno? Nezapomeňte, že ať už zvolíte jakákoli okna, bude potřeba vyřešit také jejich stínění. Stálicí jsou klasické žaluzie, u kterých můžete vybírat z různých systémů a dekorů, včetně imitace dřeva. Látkové rolety váš interiér obohatí i po designové stránce: místnost můžete doladit výběrem barev i originálních tvarů horního profilu a spodní lišty. Výhody obou řešení částečně spojují žaluzie PLISSE – skládané látkové žaluzie, jejichž kraje lze posouvat od horního nebo spodního okraje okna ke středu a přizpůsobovat si tak výšku stínícího pruhu.

221

Naše látková skládaná žaluzie PLISSE

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
4607 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
4607 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.