Hledat
Dům a zahrada
16. března 2020

Střídání plodin: osvědčená metoda, jak zvýšit úrodu na záhonech

Redakce
3
8886 přečtení
Střídání plodin: osvědčená metoda, jak zvýšit úrodu na záhonech

Jak optimalizovat výnos zeleniny, kterou pěstujete na zahrádce? Pokud už máte zahrádku nějakou dobu, zjistili jste to sami: opakované pěstování stejných plodin na jednom záhonu přináší nižší a nižší úrodu, vyčerpává půdu a může vést i k šíření chorob. Děje se to proto, že každá rostlina má na půdu trochu jiné nároky, bere z ní jiné živiny a naopak jiné odpadní látky do země vylučuje. Poradíme vám, jak si naplánovat efektivní využití záhonů.

Čtyřleté střídání na čtyřech tratích

Nejběžnější je využití čtyř oblastí zahrady, které budeme každý rok hnojit jiným hnojivem. Po čtyřech letech vystřídáme na každém záhonu čtyři typy plodin.

První záhon: hnojený chlévskou mrvou

Do záhonů na podzim zahnojených chlévským hnojem vysazujeme plodiny náročné na živiny: košťáloviny (zelí, kapusta, květák, brokolice), okurky, melouny, případně méně obvyklý tuřín nebo vodnici. Hnůj se v půdě rozkládá delší dobu, zelenina z něj bude čerpat i další rok, kdy na tento záhon přejdeme s plodinami z druhého záhonu.

Druhý záhon: hnojený uleželým kompostem

Dobrým kompostem hnojíme plodovou zeleninu – papriky, rajčata, lilek a podobně, dále na těchto záhonech mohou být brambory, kedlubny, celer, cukety nebo patisony. Druhý rok bude tento záhon vhodný pro zeleninu z letošního třetího nebo čtvrtého záhonu.

Třetí záhon: bez organických hnojiv, hnojený minerálním hnojivem před výsevem

Organická hnojiva nesvědčí kořenové zelenině (mrkev, petržel, pastinák nebo řepa), listové zelenině (saláty) a cibulovinám (česnek, cibule). Na těchto záhonech mohou být také brambory, pokud jste je tam neměli v předchozím roce.

Čtvrtý záhon: bez organických hnojiv, pouze přihnojován průmyslovými hnojivy

Na nehnojených záhonech pěstujeme bylinky a luskoviny (fazole, hrách). Na podzim je vyhnojíme chlévskou mrvou a další rok na ně vysadíme plodiny z prvního záhonu.

615

Nepěstujte rajčata po bramborách! Hrozí přenos plísní a houbových chorob. Od kořenové zeleniny nechte půdu nejméně tři roky odpočinout, než ji na stejné místo vysadíte znovu (celeru stačí dvouletá přestávka).

Záhon s vytrvalou zeleninou

Mimo systém stojí vytrvalé rostliny, které plodí několik let a zůstávají na jednom záhonu. Ten bychom měli založit na místě s kvalitní půdou dobře vyhnojenou organickými hnojivy a každoročně doplňovat živiny průmyslovým hnojivem. Jedná se například o libeček, chřest nebo oblíbenou reveň (rebarboru).

Jednoduchá pravidla střídání

Každý rok obměňujte plodiny na záhonech podle následujících principů:

  • plodovou zeleninu (sklízíme její plody nad zemí) střídejte s takovou, která má plody pod zemí (kořenovou)
  • úzkolistou zeleninu (především všechny cibuloviny) střídejte se zeleninou se širokými listy
  • zeleninu náročnou na vodu (například okurky, košťáloviny) střídejte s cibulovinami a jinými plodinami, které tolik zálivky nevyžadují
616

Osevní plánek zahrady

Aby nehrozilo, že zapomenete, v kterých letech jste kterou plodinu kde pěstovali, vytvořte si jednoduchý osevní plánek – zjednodušenou „mapu“ zahrady, kam zakreslíte umístění zeleniny a připíšete rok. Nechte si na papíře místo pro další roky, abyste si udrželi co nejlepší přehled.

Zdroj fotografií: Shutterstock

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
12. března 2025

Výběr sítě proti hmyzu: praktický průvodce

Redakce
4
8886 přečtení
Výběr sítě proti hmyzu: praktický průvodce
Ještě než se pořádně oteplí, poznáme nastávající jaro podle příletu much a dalšího hmyzu. A zase aby člověk trnul, aby při větrání omylem nerozsvítil. Přitom to jde i jinak – a věřte, že pořízení sítí proti hmyzu vám zásadně zvedne kvalitu života. Jak ale vybrat tu správnou?
Tip týdne
10. března 2025

Tip týdne: jarní úklid, který vás bude bavit

Redakce
3
8886 přečtení
Tip týdne: jarní úklid, který vás bude bavit
Dvacátého března začíná jaro a už je pomalu cítit ve vzduchu. Pojďme se připravit na teplé dny a uvítat je v čisté domácnosti chytře a s úsměvem.