Hledat
Dům a zahrada
16. března 2020

Střídání plodin: osvědčená metoda, jak zvýšit úrodu na záhonech

Redakce
3
7512 přečtení
Střídání plodin: osvědčená metoda, jak zvýšit úrodu na záhonech

Jak optimalizovat výnos zeleniny, kterou pěstujete na zahrádce? Pokud už máte zahrádku nějakou dobu, zjistili jste to sami: opakované pěstování stejných plodin na jednom záhonu přináší nižší a nižší úrodu, vyčerpává půdu a může vést i k šíření chorob. Děje se to proto, že každá rostlina má na půdu trochu jiné nároky, bere z ní jiné živiny a naopak jiné odpadní látky do země vylučuje. Poradíme vám, jak si naplánovat efektivní využití záhonů.

Čtyřleté střídání na čtyřech tratích

Nejběžnější je využití čtyř oblastí zahrady, které budeme každý rok hnojit jiným hnojivem. Po čtyřech letech vystřídáme na každém záhonu čtyři typy plodin.

První záhon: hnojený chlévskou mrvou

Do záhonů na podzim zahnojených chlévským hnojem vysazujeme plodiny náročné na živiny: košťáloviny (zelí, kapusta, květák, brokolice), okurky, melouny, případně méně obvyklý tuřín nebo vodnici. Hnůj se v půdě rozkládá delší dobu, zelenina z něj bude čerpat i další rok, kdy na tento záhon přejdeme s plodinami z druhého záhonu.

Druhý záhon: hnojený uleželým kompostem

Dobrým kompostem hnojíme plodovou zeleninu – papriky, rajčata, lilek a podobně, dále na těchto záhonech mohou být brambory, kedlubny, celer, cukety nebo patisony. Druhý rok bude tento záhon vhodný pro zeleninu z letošního třetího nebo čtvrtého záhonu.

Třetí záhon: bez organických hnojiv, hnojený minerálním hnojivem před výsevem

Organická hnojiva nesvědčí kořenové zelenině (mrkev, petržel, pastinák nebo řepa), listové zelenině (saláty) a cibulovinám (česnek, cibule). Na těchto záhonech mohou být také brambory, pokud jste je tam neměli v předchozím roce.

Čtvrtý záhon: bez organických hnojiv, pouze přihnojován průmyslovými hnojivy

Na nehnojených záhonech pěstujeme bylinky a luskoviny (fazole, hrách). Na podzim je vyhnojíme chlévskou mrvou a další rok na ně vysadíme plodiny z prvního záhonu.

615

Nepěstujte rajčata po bramborách! Hrozí přenos plísní a houbových chorob. Od kořenové zeleniny nechte půdu nejméně tři roky odpočinout, než ji na stejné místo vysadíte znovu (celeru stačí dvouletá přestávka).

Záhon s vytrvalou zeleninou

Mimo systém stojí vytrvalé rostliny, které plodí několik let a zůstávají na jednom záhonu. Ten bychom měli založit na místě s kvalitní půdou dobře vyhnojenou organickými hnojivy a každoročně doplňovat živiny průmyslovým hnojivem. Jedná se například o libeček, chřest nebo oblíbenou reveň (rebarboru).

Jednoduchá pravidla střídání

Každý rok obměňujte plodiny na záhonech podle následujících principů:

  • plodovou zeleninu (sklízíme její plody nad zemí) střídejte s takovou, která má plody pod zemí (kořenovou)
  • úzkolistou zeleninu (především všechny cibuloviny) střídejte se zeleninou se širokými listy
  • zeleninu náročnou na vodu (například okurky, košťáloviny) střídejte s cibulovinami a jinými plodinami, které tolik zálivky nevyžadují
616

Osevní plánek zahrady

Aby nehrozilo, že zapomenete, v kterých letech jste kterou plodinu kde pěstovali, vytvořte si jednoduchý osevní plánek – zjednodušenou „mapu“ zahrady, kam zakreslíte umístění zeleniny a připíšete rok. Nechte si na papíře místo pro další roky, abyste si udrželi co nejlepší přehled.

Zdroj fotografií: Shutterstock

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
7512 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
7512 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.