Hledat
Dům a zahrada
1. března 2019

První týden v březnu? To je týden výsevů za okna!

Redakce
5
2902 přečtení
První týden v březnu? To je týden výsevů za okna!

Zahrada se pomalinku probouzí z příjemného spánku. Rozkvétají sněženky, talovníky, první narcisy a mnoho dalšího kvítí a tak je na čase se o ni postarat.

Čas na první výsevy

Za příznivého počasí se na začátku března můžete těšit již z mnoha květů a stejně tak můžete začít na zahrádce provádět první jarní práce. Za okno můžete vystavit misky, ve kterých předpěstujete první sazeničky salátu, celeru, lilku, brokolice nebo paprik. Předpěstovat si můžete i některé květiny, například hledík nebo petúnie. 

Semínka dejte do lehkého substrátu tak, že je jemně přitlačíte na povrch. Není potřeba je zasypávat. Misky následně přikryjte fólií nebo perforovaným plastem, tím zajistíte vhodné mikroklima. Důležité je semínka pravidelně rosit, aby nedošlo k jejich vyschnutí.

Péči si zaslouží také ovocné stromy, které už můžete naroubovat. Pokud se chystáte vysázet nové stromy, vykopejte si pro ně s předstihem jámy. 

138
139

Hnojení zahrady

Péči na začátku března vyžaduje také zeleninový záhon. Na tající sníh můžete rozhodit hnojivo nebo kompost, jejichž živiny voda zapraví do půdy sama. Poté, co sníh roztaje úplně, urovnejte jednotlivé záhony a připravte je na výsev kořenové zeleniny. 

V této době je možné také sklízet zimní cibule špenátu, růžičkové kapusty a kadeřávku. Kompost převrstvěte a pokud je vyzrálý, pohnojte s ním půdu pro brambory, košťálovou a plodovou zeleninu. Záhony na salát, listovou, cibulovou a kořenovou zeleninu nehnojte.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2902 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2902 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.