Hledat
Sezónní témata
18. ledna 2021

Jak se doma zahřát

Redakce
1
3160 přečtení
Jak se doma zahřát

Zima bude ještě dlouhá a vypadá to, že i mrazivá. Nemusíte ale hned zapínat topení na maximum a protopit jmění. Objevte levnější způsoby, jak být v teple.

Zahřejte se pohybem

Když se budete hýbat, nebude vám zima – to nás učily už naše maminky, a měly pravdu. Běhat do kopce nebo do schodů je ideální, zabírá ale i procházka v ostřejším tempu nebo výlet na běžkách. Uvnitř v bytě vás zahřeje zumba nebo aerobic, ale také jóga.

798

Proti studeným končetinám zkuste preventivně pravidelné sprchování teplou a studenou vodou. Když se vrátíte promrzlí zvenku, pro okamžité prohřátí vám pomůže desetiminutová koupel nohou v horké vodě.

Přidejte vrstvu oblečení a zachumlejte se do deky

Další rozumná zásada ověřená generacemi – teplé ponožky a svetr vás zahřejí i bez nutnosti rozpalovat radiátory. A kdyby to nestačilo, zabalte se do teplé deky nebo plédu. Pocitovou teplotu zvýší také izolace zespodu – od sedačky (s pomocí teplých polštářů a sedátek) nebo podlahy. Studená podlaha je velmi nepříjemná, je vhodné na to myslet už při stavbě a zvolit teplejší podlahové krytiny jako dřevo nebo vinyl, případně po bytě rozmístit koberce. Zajímá vás, jak šetřit energií nejen při vytápění

799

Mrznou vám na procházce ruce i přes rukavice? Noste v kapsách hřejivé polštářky – stačí zmáčknout plíšek a polštářek se ihned začne zahřívat. Vydrží hřát až půl hodiny a do původního stavu ho dostanete povařením ve vodě.

Termoska s čajem nebo jiným horkým nápojem

Teplo můžete do organismu přidat i zevnitř pomocí horkého nápoje, polévky nebo třeba misky horkého chilli con carne. Z nápojů nám tepelný komfort nejvíce zvýší zázvorový čaj s medem nebo ovocné čaje se skořicí a hřebíčkem. Pozor na alkohol, který sice pocitově zahřeje, ve skutečnosti ale způsobuje proudění krve do pokožky a rychlejší ochlazování organismu. Víte, jaká je ideální teplota v obytných místnostech? O zdravé teplotě na pobyt i spaní jsme psali v tomto článku.

Koření, které zahřívá organismus

  • chilli
  • kari
  • kurkuma
  • skořice
  • hřebíček
  • badyán
  • pepř
  • kmín

Lokálně se můžete zahřát i pomocí kapsaicinové náplasti nebo prohřívacích krémů.

Zabraňte zbytečnému úniku tepla pomocí venkovních žaluzií

Určitě není od věci zkontrolovat, jestli vám někde v bytě netáhne či jinak neuniká teplo. Tepelné ztráty omezí také screenové rolety nebo venkovní žaluzie. Díky venkovním žaluziím mimochodem ušetříte jak v zimě za vytápění, tak v létě za klimatizaci – v prvním případě udržují teplo uvnitř domu, v tom druhém ho odrážejí ven.

Teplo z krbu nebo quartzové topidlo

Můžete si samozřejmě i přitopit. Ale místo roztočení ventilů topení nebo používání drahých elektrických přímotopů jde přitápět i chytře – například s pomocí quartzového topidla, které patří mezi nejúspornější a nejefektivnější zdroje tepla. V případě, že máte doma krbová kamna, je pak samozřejmě možné přitápět dřevem, teplo do domácnosti dodají ale i krby na biolíh (ethanol). Jejich přenosné varianty si můžete postavit i na stůl, neprodukují kouř a nepotřebují tedy komín. Víte, jaká kamna vás nejlépe zahřejí

Je to v hlavě: jak zvýšit subjektivní pocit tepla

Každý z nás má hranice chladu a tepla nastaveny trochu jinak – především v přechodových týdnech mezi ročními obdobími můžeme potkávat kolemjdoucí v bundách i v krátkých kalhotech. Je možné ovlivnit vlastní subjektivní vnímání chladu – umožňuje to například Wim Hofova metoda nebo autogenní trénink, kdy vleže při uvolnění „posíláme teplo“ do různých částí těla. 

Zahřát se nám pomohou také barvy v domácnosti nebo vůně do aromalampy. Kromě vůní koření, o kterém jsme psali v tabulce výše, můžete vyzkoušet i zázvor nebo rozmarýn.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
3160 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
3160 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.