Hledat
Sezónní témata
30. března 2021

Jarní únava

Redakce
1984 přečtení
Jarní únava

Trpíte jarní únavou? Není to žádný fenomén moderní doby – pocit nedostatku energie, malátnosti a vyčerpání na přelomu zimy a jara zažívali už naši předkové. Jaké jsou příčiny jarní únavy a jak proti ní bojovat?

Co je jarní únava

Pocit vyčerpání a oslabení organismu v prvních týdnech jara souvisí se stavem hormonů. V zimě se díky delším nocím tvoří ve zvýšené míře melatonin, který napomáhá správnému spánku. Když se začne oteplovat a více svítit slunce, nějakou dobu trvá, než se hormonální hladiny upraví a začne se tvořit více serotoninu, který nás probere. Našemu tělu také po zimě s nedostatkem slunečního svitu chybí vitamin D a kvůli nižšímu množství čerstvé zeleniny a ovoce také další vitaminy a živiny.

Zvyšte na jaře přísun čerstvé zeleniny a ovoce, ale klidně i syntetických doplňků stravy – zásadní jsou vitaminy skupiny B, C, D a E, hořčík, vápník, selen nebo zinek.

Jak bojovat proti jarní únavě

811

Základem je co nejvíce se vystavovat slunečnímu svitu a pozvolna zvyšovat délku doby, kterou trávíme venku na čerstvém vzduchu. Majitelé zahrádky to mají jednodušší, protože v březnu začíná sezona zahradních prací (link na minulý článek o přípravě zahrádky na jaro). Až se zvýší venkovní teploty, bude příjemnější i posezení pod pergolou. Pokud ještě pergolu na zahradě nemáte, březen je ideální čas začít plánovat její pořízení. Obyvatelé bytů a domů bez zahrádky by měli myslet na každodenní pohyb venku, nápady na vycházky s dětmi jsme sepsali zde.

Nemáte každý den dostatek času na procházku? Sestavili jsme pro vás přehled dalších způsobů, jak zvýšit příjem denního světla. Vyzkoušejte i naše tipy na prosvětlení interiéru.

Zima je sice pryč, ale právě na začátku jara využijete i tipy z našeho článku o dobíjení energie pomocí jasných barev v interiéru.

Získejte energii novým projektem

Jarní únavu můžete překonat i vědomým zkoušením nových koníčků nebo projektů, které vás nadchnou a vtáhnou. Zkuste vymyslet a zrealizovat nový projekt v domácnosti – třeba oddělit japonskou stěnou část místnosti a vytvořit si pracovnu nebo čtecí koutek.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
21. října 2024

Halloween se blíží! Jste připraveni?

Redakce
4
1984 přečtení
Halloween se blíží! Jste připraveni?
V České republice se Halloween stává stále populárnějším svátkem, i když to není tradiční česká záležitost. Někdo se do oslav vrhne s nadšením a vyřezává dýně, zdobí domy a obléká se do kostýmů, zatímco jiní tento svátek nechávají stranou a raději slaví Dušičky. Pokud ale patříte mezi ty, kteří si tento podzimní svátek oblíbili, máme pro vás několik tipů, jak se na Halloween v českém stylu připravit.
Dům a zahrada
22. srpna 2024

Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat

Redakce
4
1984 přečtení
Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat
Léto je obdobím, kdy zahrady rozkvétají v plné kráse. Teplé počasí a sluneční paprsky však přinášejí také své výzvy. Udržování zahrady v kondici během horkých letních měsíců vyžaduje správný přístup k zalévání, ochraně rostlin před škůdci a dalšími faktory. Přinášíme vám několik osvědčených rad a tipů, jak vaší zahradě pomoci přežít a prosperovat v letním období.