Hledat
Sezónní témata
30. března 2021

Jarní únava

Redakce
1801 přečtení
Jarní únava

Trpíte jarní únavou? Není to žádný fenomén moderní doby – pocit nedostatku energie, malátnosti a vyčerpání na přelomu zimy a jara zažívali už naši předkové. Jaké jsou příčiny jarní únavy a jak proti ní bojovat?

Co je jarní únava

Pocit vyčerpání a oslabení organismu v prvních týdnech jara souvisí se stavem hormonů. V zimě se díky delším nocím tvoří ve zvýšené míře melatonin, který napomáhá správnému spánku. Když se začne oteplovat a více svítit slunce, nějakou dobu trvá, než se hormonální hladiny upraví a začne se tvořit více serotoninu, který nás probere. Našemu tělu také po zimě s nedostatkem slunečního svitu chybí vitamin D a kvůli nižšímu množství čerstvé zeleniny a ovoce také další vitaminy a živiny.

Zvyšte na jaře přísun čerstvé zeleniny a ovoce, ale klidně i syntetických doplňků stravy – zásadní jsou vitaminy skupiny B, C, D a E, hořčík, vápník, selen nebo zinek.

Jak bojovat proti jarní únavě

811

Základem je co nejvíce se vystavovat slunečnímu svitu a pozvolna zvyšovat délku doby, kterou trávíme venku na čerstvém vzduchu. Majitelé zahrádky to mají jednodušší, protože v březnu začíná sezona zahradních prací (link na minulý článek o přípravě zahrádky na jaro). Až se zvýší venkovní teploty, bude příjemnější i posezení pod pergolou. Pokud ještě pergolu na zahradě nemáte, březen je ideální čas začít plánovat její pořízení. Obyvatelé bytů a domů bez zahrádky by měli myslet na každodenní pohyb venku, nápady na vycházky s dětmi jsme sepsali zde.

Nemáte každý den dostatek času na procházku? Sestavili jsme pro vás přehled dalších způsobů, jak zvýšit příjem denního světla. Vyzkoušejte i naše tipy na prosvětlení interiéru.

Zima je sice pryč, ale právě na začátku jara využijete i tipy z našeho článku o dobíjení energie pomocí jasných barev v interiéru.

Získejte energii novým projektem

Jarní únavu můžete překonat i vědomým zkoušením nových koníčků nebo projektů, které vás nadchnou a vtáhnou. Zkuste vymyslet a zrealizovat nový projekt v domácnosti – třeba oddělit japonskou stěnou část místnosti a vytvořit si pracovnu nebo čtecí koutek.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1801 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1801 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.