Hledat
Dům a zahrada
23. října 2019

Jak se starat o látkové rolety

Redakce
3
4781 přečtení
Jak se starat o látkové rolety

Pokud máte látkové rolety, nemusíte si s jejich údržbou dělat příliš velké starosti – péče o ně je velmi jednoduchá. Přesto je potřeba průběžně věnovat alespoň minimální pozornost jak čistotě látky, tak navíjecímu mechanismu rolety.

Údržba látkových rolet 

Převážná většina látek, které se používají na roletách, se nesmí prát – je vhodné si ověřit, jakou látku máte na roletách právě vy. V rámci běžného čištění by mělo stačit odstranění prachu pomocí vysavače nastaveného na nejnižší sací stupeň, případně otření suchým hadříkem. Vysavač je také ideální pro čištění rolet den a noc. V případě, že je potřeba důkladnější vyčištění, můžete zvolit navlhčený hadřík nebo houbičku a nechte poté rolety stažené, dokud neuschnou – nerolujte je vlhké. K čištění rolet zvolte nejlépe teplý a slunečný den: jednak dříve uschnou, jednak jsou na sluníčku všechny nečistoty lépe vidět.

Pokud možno nesundavejte rolety z mechanismu a čistěte je přímo na okně. Ušetříte si práci s opětovnou montáží a navíjením.

Odstraňování skvrn z rolet

Někdy nemusí stačit ani vlhký hadřík a je potřeba zapojit i jemný čisticí prostředek. V takovém případě ale nejdříve zkuste reakci látky na skrytém místě, například tam, kde je tkanina přichycena k navíjecímu mechanismu: pokud po uschnutí nezjistíte změny na látce, můžete pokračovat v čištění na viditelných plochách. Abyste předešli vzniku plísní, dávejte pozor, aby roleta nenavlhla – nevystavujte ji vlivům venkovního počasí a často větrejte.

533

K odstranění menších skvrn někdy stačí jednoduše špinavé místo vygumovat běžnou pryžovou gumou.

Čištění navíjecího mechanismu rolety

Navíjecí mechanismus není potřeba promazávat nebo jinak ošetřovat: nejlépe se udržuje častým, ideálně každodenním používáním (stahováním a vytahováním rolet). Zabraňujeme tak i usazování prachu na roletách a deformacím látky. Samozřejmě platí, že bychom na rolety neměli věšet žádné předměty, natož se na nich houpat.

Jak často čistit rolety?

Interval čištění je samozřejmě individuální podle prašnosti prostředí, případně potřeby zbavit se konkrétních skvrn, ale doporučuje se rolety vyluxovat nebo otřít od prachu minimálně jednou za rok.

Sledujete nás i na naší FACEBOOKOVÉ STRÁNCE?

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
4781 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
4781 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.