Hledat
Sezónní témata
18. prosince 2019

Trpíte o Vánocích? Jak na to, aby se i pro vás staly Vánoce svátky radosti

Redakce
3
3061 přečtení
Trpíte o Vánocích? Jak na to, aby se i pro vás staly Vánoce svátky radosti

Konec roku je náročné období. Ať už jste sami, nebo od vás široká rodina a komunita očekává drahé dárky přesně se hodící do vkusu, dvacet druhů cukroví a naklizený byt – vánoční svátky jsou těžké pro každého jinak, všichni je ale můžeme prožívat ve větší pohodě.

Snižte očekávání – svá i okolí

Když máte rodinu, nemusí být snadné ukočírovat jejich přirozené nároky se svou duševní pohodou. Rodiče a další příbuzní očekávají návštěvu, děti budou trvat na dárcích a téměř všichni na spoustě jídla. Zkuste si ale přiznat – chce mít doma uklizeno rodina, nebo máte vy sami pocit, že se bez toho Vánoce neobejdou?  Musí být deset druhů cukroví jen proto, aby to vypadalo na míse dobře, nebo stačí dva tři druhy, které chutnají každému? Pokud je to jen ve vaší hlavě, slevte ze svých nároků: vám se uleví a nikdo jiný pravděpodobně nepostřehne, že není sváteční úklid tak dokonalý jako jindy. Pokud rodina trvá na vycíděných lustrech a třech druzích bramborového salátu, ať si to zařídí sami – případně vyřešte jejich nároky placenou výpomocí, cukrovím na objednávku či jídlem z restaurace. Chápeme, že vanilkové rohlíčky nebo rybí polévku podle rodinného receptu vám nikdo nepřipraví, ale určitě to neplatí o všem. Dejte členům rodiny jasně najevo, že si musí určit priority a zapojit se podle svých schopností a možností.

Pokud jste sami, nemusíte dělat nic jen protože „se to tak dělá“. Není povinnost mít ozdobený stromeček, sváteční večeři nebo cukroví. Vyberte si jen takové tradice, které vás těší a přinášejí vám radost.

570

Tipy na pohodové vánoční aktivity

  • návštěva vánočních trhů
  • filmový maraton vánočních filmů
  • výroba adventního věnce
  • pečení jednoho druhu oblíbeného cukroví – pro vůni a příjemnou náladu
  • poslech vánočního alba oblíbeného umělce

Teplo, dobré jídlo a svíčky: zkuste vánoční hygge

Hygge je skandinávské tajemství pohody a odpočinku – už jsme psali o tom, jak jeho pravidla využít k lepšímu snášení zimy, a podobný přístup můžeme použít také specificky pro Vánoce. Syté a teplé jídlo, lahodné pití, deky a svíčky – s takovou výbavou se vše snáší lépe.

Základní pravidla hygge

  • být v teple (hlavně teplé, huňaté oblečení a hřejivé deky)
  • rozsvícené svíčky
  • dobré jídlo
  • teplé nápoje (podle toho, co vám udělá dobře, ať už je to horké kakao, nebo svařené víno)
  • mít doma útulno
  • scházet se s přáteli
571

Vyhněte se největším stresorům

Stresor může být klidně nepříjemný příbuzný – čím vzdálenější, tím je jednodušší se mu vyhnout, zkrátka omezte rodinné návštěvy na minimum. I když Vánoce většina lidí vnímá jako svátky setkávání s rodinou a přáteli, není povinnost trávit čas s lidmi, kteří vám jsou nepříjemní.

Pokud vás stresují přípravy, zkuste je příště rozložit do delšího časového úseku, nebo zapojit ostatní členy domácnosti. Pokud na to myslíte s dostatečným předstihem, dají se objednat také úklidové služby, a to je před svátky velká úleva a pomoc. Podobně, pokud netrváte na konkrétních rodinných receptech, vám čas i nervy ušetří cukroví od profesionálních pekařek.

Najděte si na Vánocích to své

Zapátrejte v paměti: pravděpodobně je aspoň něco, co máte na Vánocích rádi, ať už je to ochutnávka cukroví v práci, sváteční návštěva hřbitova nebo odpolední procházka ztichlým městem, kdy už obchody zavřely a všichni ostatní doma připravují večeři. Možná vás baví všudypřítomné světelné dekorace, nebo vítáte příležitost ochutnat lahůdky, v jejichž nabídce se teď předhánějí obchody. A pokud opravdu nic takového není, zvažte, jestli neodjet na svátky pryč – čím exotičtější a méně vánoční prostředí, tím lépe, pomoci ale může i hotel jen o několik desítek kilometrů dál. Třeba z toho vznikne vaše nová soukromá tradice a od příštího roku už se budete na své unikátní Vánoce těšit!

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
15. dubna 2024

Dveřní síť proti hmyzu: Typ H2

Redakce
3
3061 přečtení
Dveřní síť proti hmyzu: Typ H2
Zůstaňte ochráněni a v pohodlí s novou dveřní sítí proti hmyzu typu H2, která přichází na trh jako vylepšení populárního modelu H1.
Svět Isotra
26. února 2024

Původ termínů rolet, žaluzií a pergol: Cesta slov k jejich významu

Redakce
3
3061 přečtení
Původ termínů rolet, žaluzií a pergol: Cesta slov k jejich významu
21. února jsme si připomněli Mezinárodní den mateřského jazyka. Víte, odkud pocházejí některé termíny, které v oblasti stínění běžně používáme?