Hledat
Udělej si sám
24. ledna 2023

Životní změny – když děti vylétnou z hnízda

Redakce
3
1310 přečtení
Životní změny – když děti vylétnou z hnízda
Když děti dospějí a odstěhují se, řešíme opačný problém, než před jejich narozením. Zanechat jim jejich pokoj pro budoucí návraty, nebo ho přebudovat na pracovnu, dílnu či pokoj pro hosty? Anebo se rovnou přestěhovat do menšího? Další díl seriálu o životních změnách.

Příležitost pro rekonstrukci

Odstěhování dospělých dětí je ideální příležitost pro rekonstrukci celého bytu. Především tehdy, pokud v něm bydlíte od jejich narození nebo raného dětství a doteď jste zásadní rekonstrukci neuskutečnili. Při přestavbě bytu totiž můžete rovnou bývalým dětským pokojům vdechnout jinou funkci a kromě nového zařízení uskutečnit třeba i drobné stavební změny.

Prvním krokem bude nová výmalba. U příležitosti rekonstrukce se ale zamyslete i nad budoucím účelem, k jakému budete pokoj využívat, a přizpůsobte tomu i stínění. Bude pokoj sloužit primárně pro hosty? Zvolte možnost úplného zatemnění venkovními roletami, která zpříjemní usínání a spaní. Bude to pracovna? Kancelářskou atmosféru navodí vertikální žaluzie. Knihovnu s čítárnou zase doladí měkké světlo rozptýlené pomocí plisse. Kromě malování a nového stínění můžete i vyměnit nebo přebrousit podlahu, zrenovovat dveře a zárubně, případně pořídit nová svítidla.

Byt v souladu s moderními trendy

Při této příležitosti se můžete poohlédnout i po nových trendech v bydlení. V roce 2023 letí pestré barvy nábytku, jako je zelená nebo hořčicově žlutá, dřevo a kulaté nebo oválné tvary. Dlouhodobým trendem je udržitelnost, tedy nábytek vyrobený šetrným způsobem z přírodních materiálů, případně recyklovaný.

Nový účel pro dětský pokoj

Když si děti zařídí vlastní samostatné bydlení, máte k dispozici celou místnost (nebo i dvě), které můžete využít pro své koníčky i pracovní účely. Pokud často pracujete z domova, případně s tím plánujete začít, bude se vám hodit pracovna nebo dílna. Bývalý dětský pokoj můžete přeměnit v domácí posilovnu, knihovnu s čítárnou, místnost na žehlení nebo pokoj pro hosty. Samozřejmě můžete spojit několik způsobů využití jedné místnosti, jako například pracovnu s rozkládacím gaučem pro příležitostné přespávání.

Potřebujete uvolněnou místnost využít pro oba partnery? Přepažte ji japonskými stěnami, snadno tak vytvoříte dva pracovní koutky.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1310 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1310 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.