Hledat
Udělej si sám
8. června 2022

Životní změny: Jak si zařídit první samostatné bydlení

Redakce
3
2072 přečtení
 Životní změny: Jak si zařídit první samostatné bydlení
Škola skončila a je tu první stěhování do vlastního. Druhý díl seriálu o zařizování bydlení se dotýká začátku samostatného života.

Zařizujte pomalu a s rozmyslem

Startovací byt vám nemusí vydržet navždycky, ale nikdy nevíte, jak se bude vyvíjet situace na realitním trhu. Možná v něm zůstanete déle, než si představujete. Na rozdíl od bezstarostného zařizování studentského bytu nebo pokoje levným nábytkem, u kterého není potřeba vyšší životnost než několik let, je lepší zařizovat startovací byt pomaleji, s rozmyslem a raději si našetřit na kvalitnější vybavení, především nábytek. Díky pomalejšímu tempu se navíc do značné míry vyhnete nákupu zbytečností, které nevyužijete.

Postel je základ

Pohodlné spaní se vám může prozatím zdát jako nepotřebný luxus, ale věřte, že za několik let vám vaše záda poděkují. Kvalitní rošt i matrace by měla být samozřejmost – a i pokud bydlíte zatím sami, je příjemnější pořídit si širší lůžko, například 140 cm. Na oblečení ze začátku postačí štendr plus komoda na prádlo, skříně můžete pořídit i později. Moc dlouho naopak neodkládejte nákup kuchyňského stolu se židlemi. U stolu mohou sedět i návštěvy a vytváří dojem zabydleného, pohodlného bytu.

Investujte do stínění

Když začnete chodit pravidelně do práce, je ještě důležitější se vyspat, než to bylo za studentských let. Kromě kvalitní postele a matrace se tak vyplatí investovat i do stínění. Nerušený spánek vám zajistí venkovní rolety, které vytvoří perfektní zatemnění ložnice. Celistvou plochu a tedy i nulový průnik nežádoucích slunečních paprsků po stranách zajistí i některé tvary lamel venkovních žaluzií, například Zetta nebo Setta.

Nemůžete nic instalovat na fasádu? K dispozici je i zatemňovací screenová roleta k montáži do interiéru.

Vytvářejte multifunkční místnosti

Startovací byt obvykle bývá skromný – co do počtu místností i obyvatelné plochy. Aby se do něj vešly všechny potřebné zóny, bývá potřeba jich sloučit několik do jedné místnosti. Máte několik možností, jak takový pokoj rozdělit. Buď jen opticky, například pomocí kusových koberců, případně předělem v podobě otevřené knihovny či nábytkové stěny. Elegantní a originální cestou je přepažení místnosti pomocí japonských stěn. O rozdělování jednotlivých pokojů na různé funkční zóny jsme psali například zde.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2072 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2072 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.