Hledat
Dům a zahrada
3. srpna 2020

Stínění na chatu a chalupu: jaké žaluzie přinesou tepelnou pohodu a bezpečnost?

Redakce
2
2816 přečtení
Stínění na chatu a chalupu: jaké žaluzie přinesou tepelnou pohodu a bezpečnost?

Na chatě nebo na chalupě obvykle nebývá klimatizace a většina chalupářů proto uvítá způsob, jak se chránit před letními vedry nebo naopak ranními podzimními mrazíky. Některé typy rolet a žaluzií dokážou udržet příjemnou teplotu a zároveň pomůžou ochránit chalupu před vykradením. Jaký druh stínění je na chatu nejpraktičtější?

Venkovní žaluzie a rolety

Největší výhodou venkovních rolet a žaluzií je možnost dokonalého zatemnění – i v době letního slunovratu, kdy svítá už kolem čtvrté, se tak nerušeně vyspíte, jak dlouho budete chtít.

689

Venkovní žaluzie a venkovní rolety představují pro zloděje překážku, které je lépe se vyhnout. Jejich instalace tedy zlepšuje nejen kvalitu spánku a pocit soukromí, ale i bezpečnost.

Oba druhy venkovního stínění také zvyšují tepelný komfort domova, tedy v létě odrážejí sluneční paprsky a v zimě zabraňují úniku tepla ven. Se staženými předokenními roletami je výhled z místnosti omezený, zatímco venkovní žaluzie nebrání přístupu denního světla a umožňují výhled ven. Venkovní žaluzie jsou navíc in!

686

Stínění podkroví: rolety a žaluzie pro střešní okna

V obytném podkroví chat a chalup se obvykle využívají k přívodu světla a čerstvého vzduchu střešní okna. Jejich zastínění je dost specifické – lze k nim nainstalovat speciální rolety nebo screenové rolety přímo pro střešní okna. K dispozici jsou také žaluzie nebo plisse do střešních oken. 

O zastínění střešních oken jsme psali zde i zde.

Zastínění venkovního posezení: markýzy a rolety do pergoly

Na chalupě tráví každý většinu času venku, pokud je to možné. Pronikavé sluneční paprsky vás nemusí odradit ani při posezení na zahradě: stínění v pergole jsme věnovali celý článek, přímo pro pergoly doporučujeme screenové rolety HR8-ZIP nebo Alfa.

Posezení přímo u domu lze ideálně zastínit terasovou markýzou uchycenou na stěnu, do stropu nebo do krovu. V našem článku se dozvíte, jestli potřebujete markýzu s nosným profilem, nebo stačí bez něj.

687
Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
2816 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2816 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.