Hledat
Dům a zahrada
10. prosince 2019

Jak zastínit podkroví: stínění pro střešní okna

Redakce
3
4315 přečtení
Jak zastínit podkroví: stínění pro střešní okna

Bydlení pod šikmými stropy podkroví je romantické a útulné, nese s sebou ale nejedno omezení. Jak například nejlépe zastínit střešní okna? Jsou nejvhodnější žaluzie, rolety, nebo plisse?

Žaluzie pro střešní okna

Na půdě je příjemně, ale především v létě tam často bývá vedro a střešními okny dovnitř proudí oslňující sluneční paprsky. Dobré zastínění je tedy klíčové. Nejoblíbenějším stíněním pro střešní okna jsou střešní žaluzie: přímo do střešních oken jsou určeny žaluzie V-Lite. Jak lamely, tak vodicí lišty těchto žaluzií jsou z hliníku, který dává záruku odolnosti a dlouhodobé výdrže. O dalších výhodách si můžete přečíst přímo v článku o střešních žaluziích.

557

Látkové stínění: střešní rolety nebo plisse do střešních oken

Žaluzie ale nejsou jedinou možností stínění střešních oken: rolety nebo plisse zvládnou velmi dobře odstínit pálící slunce a navíc barevně dotvořit design místnosti. Díky výběru z velkého množství barev a vzorů látek není problém sladit rolety s ostatním bytovým textilem použitým v interiéru.

Do dětských podkrovních pokojů zkuste zvolit látky v živých barvách nebo s pestrými motivy (např. barevné květiny).

Rolety R-lite jsou vhodné do všech typů střešních oken, ovládají se posunem dolního profilu. Pokud jsou okna špatně dostupná, poslouží ovládací tyč. Vodicí lišty střešních rolet jsou z odolného hliníku a zabraňují prosvítání světla po stranách rolety – pokud vám nevyhovuje design profilů a vodicích lišt v provedení z eloxovaného hliníku, lze si zvolit i bílou barvu.

Další volbou jsou plisse žaluzie – i u nich je k dispozici speciální provedení právě pro střešní okna, typ DFC. Stejně jako u ostatních variant plisse je jejich výhodou možnost obousměrného stahování. Také plisse pro střešní okna přidržují vodicí lišty, aby se na sklopené ploše látka neprověsila. Pokud plisse zatím neznáte, seznamte se s nimi například v tomto našem článku. Plisse  se hodí například i do koupelny!

Zastínění šikmých a atypických oken

Ani pokud jsou podkrovní okna ve štítové zdi, nemusí to být s jejich zastíněním úplně jednoduché: v rozích se často vyskytnou zkosená nebo jinak atypická okna. Pro vnitřní stínění šikmých oken jsou ideální vertikální žaluzie – více si můžete přečíst v našem nedávném článku.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
4315 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
4315 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.