Hledat
Svět Isotra
16. února 2022

Pergola místo terapie: starejte se o vaše duševní zdraví

Redakce
3
2113 přečtení
Pergola místo terapie: starejte se o vaše duševní zdraví
Psychika většiny lidí je na tom nejhůře za dlouhá léta. Procházíme těžkým obdobím a podle odborníků bude trvat ještě dlouho, než se z dopadů posledního roku a čtvrt vzpamatujeme. Majitelé zahrádek ale mají oproti ostatním výhodu – zahrada pomáhá psychice v mnoha ohledech.

Pobyt v zeleni

První a bezprostřední efekt napadne každého: v přírodě, s pohledem do zeleně, je většině lidí okamžitě o trochu lépe. Japonci mají dokonce lesní terapii (šinrin joku), ale pokud se nedostanete do lesa, trávit čas na zahradě je pro psychiku určitě lepší než zůstat mezi čtyřmi stěnami nebo v městských ulicích.

Nápady na příjemně strávené přicházející jaro na zahradě jsme vám přinesli v tomto článku.

Příjemný čas strávený s rodinou

Druhý nejdůležitější „faktor zahrady“ je pro většinu lidí možnost klidného posezení s rodinou a nejbližšími. Hliníková pergola vám poskytne nejen příjemné útočiště, ale také možnost sedět venku i během přeháněk nebo období intenzivně pálícího slunce díky naklápějícím se lamelám. Pokud chcete své rodině dopřát opravdu kvalitní odpočinek bez kompromisů, prozkoumejte možnosti bioklimatické pergoly ARTOSI. Psali jsme o nich například zde.

Pokud svou pergolu ještě nemáte, nezapomeňte na jarní bonus ARTOSI, který probíhá v termínu od 14.2.2022 do 31.3.2022 a získejte k pergole screenovou roletu ZDARMA. Více o bonusu zde.

Bioklimatická pergola ARTOSI

Zahradnické práce

Práce na zahradě pomáhá uvolnit se a vyčistit hlavu především kancelářským profesím – jednoduchá manuální práce dá odpočinout mozku a přinese uspokojení nad rychle viditelnými, fyzickými výsledky, což ne každý může říct o své pracovní náplni. Hezky upravená zahrádka také slouží jako určitá výkladní skříň naší snahy a je zdrojem hrdosti a dalších příjemných pocitů.

Další výhody zahrady jsme popsali v tomto článku.

Bylinky proti stresu

V přírodě najdeme množství rostlin a bylinek, které nám mohou pomoci zmírnit úzkosti nebo deprese. Některé z nich lze pěstovat i na vlastní zahradě – budete tak mít neustále při ruce čerstvé bylinky na uvolňující čaj nebo uklidňující koupel. Některé z nich využijete i jako koření nebo dochucovadla: dobrou náladu dodává rozmarýn, oregano nebo máta. U máty pomáhá přivonět k rozemnutým lístkům nebo potírat spánky mátovým olejem. Oregano (dobromysl) a rozmarýn můžete přidávat do koupele, dobromysl je také dobré inhalovat nebo z něj připravit nálev. Rozmarýn je nejlepší zpracovat na olej či víno.

Na fotografii: Oregano

Známou uklidňující bylinkou je meduňka, kterou využíváme především do relaxačních čajů. Do večerního šálku čaje se hodí i květ levandule nebo třezalka. Pokud máte na zahradě nebo za humny kozlík lékařský, použijte do nálevu nebo lihové tinktury (valeriánské kapky) drcený oddenek.

Před dlouhodobým užíváním třezalky se poraďte s lékařem – může snižovat účinky některých léků a také způsobuje vyšší citlivost na sluneční záření.

Nejnovější

Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
2113 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.
Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2113 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.