Hledat
Sezónní témata
20. července 2023

Nenechte se otrávit tropickými vedry

Redakce
3
858 přečtení
Nenechte se otrávit tropickými vedry
Když se řekne tropy, většina z nás si představí především velká vedra. A vypadá to, že i letos bude u nás tropických dnů přes léto více, než by nám bylo příjemné.

Jak se ochladit

Nemáte náladu oslavovat tropy a prostě jen chcete, aby vám nebylo takové vedro? Řešení je několik, a nemusí to znamenat jen využití klimatizace. V první řadě je potřeba zabránit přehřívání interiéru, a v tom vám mohou pomoci venkovní žaluzie nebo rolety a důsledné větrání jen v noci a brzy ráno. Ideálně hned po probuzení vyvětrejte dům nebo byt skrz naskrz pomocí průvanu, zatáhněte předokenní rolety nebo sklopte žaluzie a nechte je co nejvíce stažené, zvlášť na té straně domu, kam se právě opírá slunce. Pokud potřebujete denní světlo i v místnostech, kam svítí slunce přes den, zvažte pořízení izolačních fólií odrážejících světlo.

Nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin. Pohybující se vzduch nám připadá chladnější, proto k ochlazení pomůže také větrák, ať už stropní, stojací, stolní nebo alespoň ruční. Pro ještě větší subjektivní ochlazení umístěte v blízkosti ventilátoru namočený ručník, z kterého se tak bude odpařovat vlhkost.

Pokud jste venku, držte se ve stínu. Na zahradě pomohou chladivý stín udržovat zaklápěcí lamely bioklimatické pergoly, případně markýzy nad okny a dveřmi vedoucími na terasu. A nezbývá než doufat, že po oslavě Mezinárodního dne tropů se tropické počasí bude držet v rozumných mezích.

Tropy u nás doma

Léta u nás bývají čím dále teplejší, a tak přibývá i možností k pěstování tropických rostlin, které jsou odolné vůči našim podmínkám a dokážou přežít i mírné zimy. Jakými tropickými rostlinami je možné naši zahradu obohatit?

  • Kafrovka (Canna indica): Kafrovka je efektní rostlina s nápadnými květy a exotickými listy. Může být pěstována venku nebo ve velkých květinových truhlících.
  • Levandule stromková (Lavandula stoechas): Levandule stromková má vonné květy a je oblíbená pro svou schopnost odolávat suchu.
  • Fíkovník (Ficus carica): Fíkovník může být pěstován v Česku, pokud je chráněn před mrazem. Roste nejlépe na slunných místech a vyžaduje dobře odvodněnou půdu.
  • Trpasličí banán (Musa basjoo): Trpasličí banán je odolnější odrůda banánu. Roste nejlépe na slunci a vyžaduje chráněné místo před větrem.
  • Hosta (Hosta spp.): Hosta je trvalka, která má dekorativní listy a květy. Je vhodná do stinných zákoutí zahrady.
  • Agáve (Agave spp.): Některé druhy agáv jsou dostatečně odolné vůči chladu. Agáve preferuje slunná a suchá místa.
  • Vodní lilie (Nymphaea spp.): Pokud máte zahradní jezírko, můžete vysadit tropickou vodní lilii. Tato rostlina má krásné květy, které kvetou na hladině vody.

Je důležité si uvědomit, že i když některé tropické rostliny mohou být odolné vůči chladu, stále mohou potřebovat zvláštní péči nebo ochranu v zimním období. Při výběru tropických rostlin je proto důležité vybrat ty, které jsou vhodné pro váš pěstitelský prostor.

Nejnovější

Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
858 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.
Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
858 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.