Hledat
Sezónní témata
28. června 2023

Mezinárodní den tropů: nenechte se otrávit tropickými vedry

Redakce
3
703 přečtení
Mezinárodní den tropů: nenechte se otrávit tropickými vedry
Na 29. červen připadá Mezinárodní den tropů. Slaví se proto, aby přitáhl světovou pozornost k tropickým regionům a stavu jejich ekosystémů, ale když se řekne tropy, většina z nás si představí především velká vedra. A vypadá to, že i letos bude u nás tropických dnů přes léto více, než by nám bylo příjemné.

Tropy u nás doma

Léto teprve začíná a tropické dny nás ještě úplně nesemlely. Můžeme proto Den tropů využít k tropické oslavě se vším všudy.

Vytvořte si doma nebo na zahradě tropickou atmosféru s pomocí světlých a výrazných barev, jako jsou žlutá, zelená, oranžová a růžová. Rozvěste dekorace s motivy tropického ovoce a palem.

Pořiďte si tropické rostliny v květináčích, například palmy, banánovníky, monstery nebo kvetoucí bromélie. Pomůžou doladit atmosféru a přidají do prostoru příjemný stín.

Zajistěte tropické občerstvení: exotické ovoce, grilované maso a osvěžující limonády nebo ledové čaje.

Jak se ochladit

Nemáte náladu oslavovat tropy a prostě jen chcete, aby vám nebylo takové vedro? Řešení je několik, a nemusí to znamenat jen využití klimatizace. V první řadě je potřeba zabránit přehřívání interiéru, a v tom vám mohou pomoci venkovní žaluzie nebo rolety a důsledné větrání jen v noci a brzy ráno. Ideálně hned po probuzení vyvětrejte dům nebo byt skrz naskrz pomocí průvanu, zatáhněte předokenní rolety nebo sklopte žaluzie a nechte je co nejvíce stažené, zvlášť na té straně domu, kam se právě opírá slunce. Pokud potřebujete denní světlo i v místnostech, kam svítí slunce přes den, zvažte pořízení izolačních fólií odrážejících světlo.

Nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin. Pohybující se vzduch nám připadá chladnější, proto k ochlazení pomůže také větrák, ať už stropní, stojací, stolní nebo alespoň ruční. Pro ještě větší subjektivní ochlazení umístěte v blízkosti ventilátoru namočený ručník, z kterého se tak bude odpařovat vlhkost.

Pokud jste venku, držte se ve stínu. Na zahradě pomohou chladivý stín udržovat zaklápěcí lamely bioklimatické pergoly, případně markýzy nad okny a dveřmi vedoucími na terasu. A nezbývá než doufat, že po oslavě Mezinárodního dne tropů se tropické počasí bude držet v rozumných mezích.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
703 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.
Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
703 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.