Hledat
Sezónní témata
28. června 2023

Mezinárodní den tropů: nenechte se otrávit tropickými vedry

Redakce
3
753 přečtení
Mezinárodní den tropů: nenechte se otrávit tropickými vedry
Na 29. červen připadá Mezinárodní den tropů. Slaví se proto, aby přitáhl světovou pozornost k tropickým regionům a stavu jejich ekosystémů, ale když se řekne tropy, většina z nás si představí především velká vedra. A vypadá to, že i letos bude u nás tropických dnů přes léto více, než by nám bylo příjemné.

Tropy u nás doma

Léto teprve začíná a tropické dny nás ještě úplně nesemlely. Můžeme proto Den tropů využít k tropické oslavě se vším všudy.

Vytvořte si doma nebo na zahradě tropickou atmosféru s pomocí světlých a výrazných barev, jako jsou žlutá, zelená, oranžová a růžová. Rozvěste dekorace s motivy tropického ovoce a palem.

Pořiďte si tropické rostliny v květináčích, například palmy, banánovníky, monstery nebo kvetoucí bromélie. Pomůžou doladit atmosféru a přidají do prostoru příjemný stín.

Zajistěte tropické občerstvení: exotické ovoce, grilované maso a osvěžující limonády nebo ledové čaje.

Jak se ochladit

Nemáte náladu oslavovat tropy a prostě jen chcete, aby vám nebylo takové vedro? Řešení je několik, a nemusí to znamenat jen využití klimatizace. V první řadě je potřeba zabránit přehřívání interiéru, a v tom vám mohou pomoci venkovní žaluzie nebo rolety a důsledné větrání jen v noci a brzy ráno. Ideálně hned po probuzení vyvětrejte dům nebo byt skrz naskrz pomocí průvanu, zatáhněte předokenní rolety nebo sklopte žaluzie a nechte je co nejvíce stažené, zvlášť na té straně domu, kam se právě opírá slunce. Pokud potřebujete denní světlo i v místnostech, kam svítí slunce přes den, zvažte pořízení izolačních fólií odrážejících světlo.

Nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin. Pohybující se vzduch nám připadá chladnější, proto k ochlazení pomůže také větrák, ať už stropní, stojací, stolní nebo alespoň ruční. Pro ještě větší subjektivní ochlazení umístěte v blízkosti ventilátoru namočený ručník, z kterého se tak bude odpařovat vlhkost.

Pokud jste venku, držte se ve stínu. Na zahradě pomohou chladivý stín udržovat zaklápěcí lamely bioklimatické pergoly, případně markýzy nad okny a dveřmi vedoucími na terasu. A nezbývá než doufat, že po oslavě Mezinárodního dne tropů se tropické počasí bude držet v rozumných mezích.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
753 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
753 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.