Hledat
Sezónní témata
16. června 2021

Jak ochladit byt i bez klimatizace

Redakce
5055 přečtení
Jak ochladit byt i bez klimatizace

Nastávají letní vedra a pokud nemáte klimatizaci, může být těžké v bytě vydržet. Co s tím, když potřebujete pracovat z domova, máte nemocné děti nebo z jiných důvodů nemůžete trávit horké dny v klimatizované místnosti, v přírodě či u vody?

Zavřete okna

Rada zabednit okna může vypadat hloupě, ale dává dobrý smysl – ohřátý venkovní vzduch bude teplejší než ten, který máte uvnitř, a v místnosti ho určitě nechcete. Čerstvý vzduch je ale samozřejmě potřeba. Řešení je jednoduché: důkladně vyvětrejte ráno, dokud je vzduch ještě chladnější. Nechat okna otevřená můžete i večer po setmění a klidně po celou noc. Jen pozor na světlo přitahující hmyz – do místností, kde potřebujete větrat při rozsvíceném světle, raději pořiďte sítě do oken

882

Brzy ráno vyvětrejte pomocí průvanu – vzduch se díky rychlému proudění ochladí nejlépe.

Odrážejte světlo

Teplým vzduchem to ale nekončí – v místnostech orientovaných na jih a západ se sluneční paprsky dokážou opírat do oken dlouhé hodiny a udělat z pokoje nefalšovaný skleník. Částečně je můžete odrazit s pomocí speciální protisluneční fólie na okno, největší množství slunečního záření ale odstíní zatažené předokenní rolety nebo venkovní žaluzie. Díky jejich instalaci před oknem k samotným tabulkám už velká většina záření vůbec nepronikne. Na stínění myslete také u střešních oken.

Ventilátory a nádoby s ledem

Rozpohybovaný vzduch přinese minimálně pocitové ochlazení, pokud tedy nemáte jinou možnost (například v kanceláři, kam dorazíte, až když už je na vyvětrání moc horko), ulevte si alespoň s pomocí ventilátoru a studeného pití. Led vás ochladí nejen v nápojích, ale i tehdy, když rozmístíte podél stěn místnosti nádoby s mraženými kostkami. Oba efekty spojíte, když necháte ventilátor foukat studený vzduch na lahev s ledem. 

883


Za tropických nocí se vám bude lépe usínat, když si dáte před spaním na chvíli pyžamo do mrazáku.

Vlhkost ochlazuje*

Poslední trik využívá skutečnosti, že vlhčí vzduch se (alespoň do určité hranice vlhkosti) příjemněji dýchá. Maminky malých dětí znají trik s pověšením vlhkých prostěradel, plen nebo ručníků do blízkosti dětské postýlky, když miminka trpí rýmou. Stejným způsobem můžete pocitově ochladit i příliš horkou místnost – nejlepší je pověsit vlhké prostěradlo zevnitř přes okno. Osvěží vás také vytření podlahy studenou vodou: ve vedrech to zkuste aspoň jednou denně. A nezapomínejte důkladně pít – ochlazujeme se pocením a v horku naše tělo spotřebuje překvapivě hodně vody.
*Index pocitové teploty:

880

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
5055 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
5055 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.