Hledat
Dům a zahrada
5. srpna 2021

Nejlepší bylinky na zahradu i balkon

Redakce
2
3372 přečtení
Nejlepší bylinky na zahradu i balkon
Máte zahradu, balkon nebo alespoň trochu místa pro truhlíky za oknem? A pěstujete tam bylinky? Jestli ne, je nejvyšší čas to napravit: přinášíme přehled těch nejlepších bylinek, které si můžete sami vypěstovat.

Do české kuchyně: majoránka, petržel a libeček

Majoránka patří spolu s pepřem, kmínem, sladkou paprikou a česnekem k asi nejpoužívanějšímu koření v klasické české kuchyni ​​– mletá masa nebo bramboráky si bez ní jen těžko představíme. Pro pěstování na zahrádce je jako stvořená, ovšem pouze jako letnička – nesnáší zimu a napadly by ji půdní houby. Majoránku si proto na zimu nasušte (zajímavostí je, že sušená je jako jedna z mála bylinek voňavější než čerstvá)!

Hladkolistá petrželka je také bylinka, kterou používáme v české kuchyni velmi často, ať už na posypání vařených brambor a rýže, nebo do polévek, pomazánek a salátů. Pokud hledáme zdravou náhradu maggi, vysejeme nebo zasadíme na záhony libeček: obvykle se snadno rozrůstá, dobře přezimuje a má výraznou kořeněnou chuť, která nahradí dochucovadla do polévky.

Proti kašli a nachlazení můžete na zahrádce pěstovat další typicky českou rostlinu: mateřídoušku. Krásně voní, uklidňuje a usnadňuje vykašlávání. Používá se jako čaj nebo do koupele.

Vůně Středomoří: bazalka, oregano, rozmarýn a tymián

Oblíbili jste si středomořskou kuchyni – italskou, řeckou nebo francouzskou? Dodejte jí chuť čerstvými bylinkami: bazalka chutná výborně v caprese s rajčaty a mozzarellou, ale lze ji přidat i na pizzu. Přebytky můžete zpracovat s olejem a oblíbenými ořechy do pesta. V případě, že na zahradě nemáte žádný ořešák, kvalitní ořechy seženete u specializovaného prodejce ořechů. Bez oregana neboli dobromysli (příbuzného naší majoránka) se neobejde žádná pizza, rozmarýn a tymián zase výborně dochutí nejrůznější masové pokrmy, brambory i zapečená jídla.

Bylinky můžete také zasadit do truhlíků v pergole. Doplní vaši pergolu dekorativními listy a květy, ale i krásnou vůní.

Do čaje i limonády: máta, meduňka nebo levandule

Co by to bylo za zahrádku bez aspoň jednoho trsu máty? V létě aromatické lístky využijete do alkoholických koktejlů, limonád i pro ochucení obyčejné kohoutkové vody; v zimě přijde k chuti čerstvý mátový čaj. Na uklidnění je vynikající připravit si čaj z listů meduňky. A do čaje se dá použít i levandule, jejíž nasušené snítky vám navíc krásně provoní celý dům.

Přečtěte si, jak připravit bylinky na zimu – víte, které přezimují venku a které zimu nezvládnou?

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
3372 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
3372 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.