Hledat
Dům a zahrada
5. srpna 2021

Nejlepší bylinky na zahradu i balkon

Redakce
2
1802 přečtení
Nejlepší bylinky na zahradu i balkon
Máte zahradu, balkon nebo alespoň trochu místa pro truhlíky za oknem? A pěstujete tam bylinky? Jestli ne, je nejvyšší čas to napravit: přinášíme přehled těch nejlepších bylinek, které si můžete sami vypěstovat.

Do české kuchyně: majoránka, petržel a libeček

Majoránka patří spolu s pepřem, kmínem, sladkou paprikou a česnekem k asi nejpoužívanějšímu koření v klasické české kuchyni ​​– mletá masa nebo bramboráky si bez ní jen těžko představíme. Pro pěstování na zahrádce je jako stvořená, ovšem pouze jako letnička – nesnáší zimu a napadly by ji půdní houby. Majoránku si proto na zimu nasušte (zajímavostí je, že sušená je jako jedna z mála bylinek voňavější než čerstvá)!

Hladkolistá petrželka je také bylinka, kterou používáme v české kuchyni velmi často, ať už na posypání vařených brambor a rýže, nebo do polévek, pomazánek a salátů. Pokud hledáme zdravou náhradu maggi, vysejeme nebo zasadíme na záhony libeček: obvykle se snadno rozrůstá, dobře přezimuje a má výraznou kořeněnou chuť, která nahradí dochucovadla do polévky.

Proti kašli a nachlazení můžete na zahrádce pěstovat další typicky českou rostlinu: mateřídoušku. Krásně voní, uklidňuje a usnadňuje vykašlávání. Používá se jako čaj nebo do koupele.

Vůně Středomoří: bazalka, oregano, rozmarýn a tymián

Oblíbili jste si středomořskou kuchyni – italskou, řeckou nebo francouzskou? Dodejte jí chuť čerstvými bylinkami: bazalka chutná výborně v caprese s rajčaty a mozzarellou, ale lze ji přidat i na pizzu. Přebytky můžete zpracovat s olejem a oblíbenými ořechy do pesta. Bez oregana neboli dobromysli (příbuzného naší majoránka) se neobejde žádná pizza, rozmarýn a tymián zase výborně dochutí nejrůznější masové pokrmy, brambory i zapečená jídla.

Bylinky můžete také zasadit do truhlíků v pergole. Doplní vaši pergolu dekorativními listy a květy, ale i krásnou vůní.

Do čaje i limonády: máta, meduňka nebo levandule

Co by to bylo za zahrádku bez aspoň jednoho trsu máty? V létě aromatické lístky využijete do alkoholických koktejlů, limonád i pro ochucení obyčejné kohoutkové vody; v zimě přijde k chuti čerstvý mátový čaj. Na uklidnění je vynikající připravit si čaj z listů meduňky. A do čaje se dá použít i levandule, jejíž nasušené snítky vám navíc krásně provoní celý dům.

Přečtěte si, jak připravit bylinky na zimu – víte, které přezimují venku a které zimu nezvládnou?

Nejnovější

Sezónní témata
24. listopadu 2022

Advent

Redakce
3
1802 přečtení
Advent
Adventní období vítají nejen děti jako připomínku blížících se Vánoc. Co o něm ale víme a jak ho slavit jinak než jen vyjídáním čokoládek z adventního kalendáře?
Sezónní témata
26. října 2022

Halloween a Dušičky: pocta těm, kteří nás opustili

Redakce
3
1802 přečtení
Halloween a Dušičky: pocta těm, kteří nás opustili
Mnoho kultur po celém světě na přelomu října a listopadu nějakou formou vzpomíná na své předky a zesnulé členy rodiny. Jaké tradice provozujete okolo svátku Všech svatých vy a čím se můžete inspirovat?