Hledat
Dům a zahrada
25. července 2022

Léto na zahrádce: práce i odpočinek

Redakce
3
1476 přečtení
Léto na zahrádce: práce i odpočinek
Léto budiž pochváleno. Světlo dlouho do večera, teploty lákající k opalování na lehátku nebo svlažení v bazénu a bohatá sklizeň z ovocné a zeleninové zahrady. Na co bychom v letních měsících neměli na zahrádce zapomenout – a jakou relaxaci si naopak nenechat ujít?

Letní zahradní práce

Sklizeň. Každý, kdo v létě vkročí do zahrady, najde na každém kroku nějaké plody. Sklizeň a zpracování úrody je odměnou za naše celoroční snažení, ale nemůžeme podcenit ani čas, který jí musíme věnovat. Jinak ovoce a zelenina zbytečně shnijí na záhonech nebo na větvích. Více si můžete přečíst v článku o červencové nebo srpnové péči o zahrádku.

Nevíte si rady, jak zpracovat přebytky úrody? Připravili jsme pro vás obsáhlý článek.

Během srpna se vybavte nůžkami a zastřihněte ovocné stromy a keře, prořežte maliník a příliš rozrostlé větve hrušní a jabloní podepřete, aby je dozrávající úroda nepřetížila a nepolámala. Ostříhejte i živý plot. Opatrně se sekáním trávy – přes léto nesekejte na menší výšku než zhruba 3–4 cm. Kratší tráva by v letních vedrech mohla snadněji uschnout.

Naučte se odpočívat

Správná zahrada by měla zahrnovat aspoň část prostoru určeného pro odpočinek a společenské setkávání. V jakém poměru to bude, záleží na každém majiteli – někdo relaxuje i při okopávání záhonů, jiný si přeje zahradu čistě odpočinkovou. Alespoň malé posezení by ale nemělo chybět.

V létě můžete na zahradě trávit většinu dne, pokud ji k tomu aspoň trochu uzpůsobíte. Na zahradě se dá vařit, sprchovat se, pracovat, odpočívat a v teplých nocích dokonce i spát.

Ideální přístřeší pro odpolední spánek na čerstvém vzduchu, čtení knížek u kávy nebo popovídání se sousedy na zahradě poskytne pergola. Může sousedit s domem nebo stát uprostřed zahrady, moderní bioklimatické hliníkové pergoly navíc nabídnou úplné zaklopení lamel a ochranu před deštěm, nebo nezávislé naklápění lamel v několika oddělených sekcích střechy pergoly.

Pokud je ještě nemáte, pořiďte si pro venkovní odpočinek polohovatelná lehátka. Jsou ideální na čtení, opalování i prostou relaxaci. Ještě příjemnější pocit nabídne houpací síť.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1476 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1476 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.