Hledat
Dům a zahrada
20. ledna 2020

Leden za zahradě. Potřebuje zahrádka naši péči i v zimě?

Redakce
2
3229 přečtení
Leden za zahradě. Potřebuje zahrádka naši péči i v zimě?

I když toho v lednu příliš neroste, zahrádkář má program po celý rok. Na co v lednu nezapomenout, aby vám zahrada poděkovala?

Izolujeme záhony od mrazu

Nadbytek sněhu může polámat větve stromů, proto ho z nich setřeseme. Sníh je ale naším spojencem v boji proti mrazu – když napadne, přihrňte ho na záhony a ke kořenům stromů, pomůže je ochránit před vyschnutím a promrznutím. Pokud mrzne, ale nesněží, můžete záhony izolovat netkanou textilií, senem nebo chvojím, třeba i z odstrojeného vánočního stromečku. Bezmrazé zimy nejsou žádnou výhrou – do jara pak přežije větší množství parazitů, například slimáků.

Sklízíme mrazuvzdornou zeleninu

V lednu lze sklízet odolnou zeleninu, například hlávkovou a růžičkovou kapustu, pór nebo kadeřávek. Na záhonech vydrží dlouhou dobu, jen při silných mrazech je vhodné ji překrýt chvojím nebo netkanou textilií.

Snažte se v mrazech nechodit přes trávník – mohou se polámat a poškodit stébla.

Vyséváme rané odrůdy

Je potřeba začít myslet na budoucí úrodu – zhruba od druhé poloviny měsíce lze začít s výsevem raného salátu, květáku nebo celeru do truhlíků. Semena necháme vyklíčit na světlém místě při teplotě mezi 17 a 22 °C. Předpěstováváme i lobelky, begonie nebo petunie – muškáty už by v truhlících měly být od prosince. Také je vhodná doba vypravit se do obchodu nakoupit semena pro pozdější setí. 

Pokud není sníh, nezapomínáme zahradu zalévat – aspoň mírně, kolem poledne, aby se voda stihla do večerního přituhnutí vsáknout.

Tvarujeme a prořezáváme dřeviny

Leden se hodí pro odstraňování suchých nebo nevhodně rostoucích větví stromů. Sestříháme a omlazujeme i keře a živé ploty, odstraňujeme plané výhony a zbytky plodů. Ovocné stromy zbavíme borky – odumřelé kůry, kde se množí houby a škůdci. V případě, že se nám na zahradu může dostat zvěř, obalíme kmeny stromů pletivem nebo speciálními zahradnickými spirálkami proti okusu. Rány již okousaných stromů zacelíme štěpařským voskem.

Kontrolujeme náčiní a nářadí

Před jarní sezónou je vhodné zkontrolovat zahradnické náčiní – poškozené opravit nebo vyhodit a dokoupit, co potřebujeme. Nůžky, kosy a podobné náčiní budou potřebovat nabrousit, všechno nářadí pak důkladně vyčistit. Péči dopřejeme i sekačce, vyčistíme ji a doplníme olej.

Nezapomínejte na ptáčky a v zimě jim nasypte do krmítka – nejvhodnější jsou slunečnicová semínka, drcené vlašské ořechy, případně i jablka nebo zavěšený kousek hovězího loje.

583

Plánujeme letní sezónu

Období vegetačního klidu je ideální příležitostí naplánovat, co chceme na zahradě zařídit a vylepšit.  Ať už jde o sázení nových ovocných stromů a keřů, plán využití záhonů nebo užitkové stavby, od skleníku a zahradního domku po bazén nebo pergolu pro příjemné letní posezení. Zkrátíme a zpříjemníme si tak těšení na léto. Četli jste náš článek o pěti věcech, které by neměly na vaší zahradě chybět?

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
3229 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
3229 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.