Hledat
Sezónní témata
6. ledna 2020

Co všechno se dá udělat s vánočním stromečkem?

Redakce
2
3310 přečtení
Co všechno se dá udělat s vánočním stromečkem?

Rozhodně nepatří dovnitř do popelnic, což je vám asi jasné. Vysloužilý stromek ale může přinést užitek zahrádkářům, chovatelům koz nebo domácím kutilům. Přečtěte si, jak nejlépe zlikvidovat stromek po Vánocích!

Nejjednodušší: nechat stromek vedle kontejnerů

Tato varianta je nejsnazší a bez starostí: odložte stromek na místě běžného svozu odpadu, případně na jiném vyhrazeném místě, kde je mohou popeláři hromadně naložit – pro více informací se porozhlédněte na domovních nebo obecních vývěskách. Město obvykle stromky buď seštěpkuje a zkompostuje, nebo je odveze na skládku biologicky rozložitelného materiálu, případně spálí. Některé obce vyžadují rozřezání silnějších kmenů – zjistěte si například na internetu, jak je to právě u vás.

578

Při odstrojování si podložte stromek igelitovou plachtou nebo velkým kusem kartonu, především v případě, že ho budete rozřezávat. Minimalizujete tak nepořádek a rozsypané jehličí.

Nejen pro zahrádkáře: větve lze kompostovat, kmen seštěpkovat nebo spálit

Majitelé zahrady mohou použít části větví k přikrytí záhonů před mrazem; stejně lze chránit i choulostivé rostliny v balkonových truhlících. Nařezané větve nebo celý stromek naštěpkovaný pomocí štěpkovače můžeme také kompostovat, suchý kmen a větve se případně dají nařezat a spálit v kamnech nebo krbu.

Pečlivě odstrojené: pochoutka pro kozy

Občas se dočteme, že se vánoční stromečky vozí do zoologických zahrad jako pochoutka pro zvířata. To ale platí o těch neprodaných, které nikdy nebyly ozdobené – riziko zapomenutého háčku nebo ozdoby je příliš velké. Pokud je váš stromek ještě zelený a rádi byste jím nakrmili zvířata, velmi pozorně ho odstrojte a zavezte po domluvě známému chovateli koz.

576

Foto: Patryk Sobczak

Pro tvořivé: vyřezávaná kvedlačka nebo betlém

Dřevo z vánočního stromku bude sice možná až moc proschlé, ale i tak se silnější část kmene dá použít k vyřezávání drobných figurek, třeba do betléma, a vrcholek třeba k výrobě kvedlačky. Uřízněte vrcholek stromku – důležitá je horní růžice větví a zhruba 30 cm pod ní. Z prvního uzlu větví bude kvedlací část; je potřeba, aby byly co nejvíce v rovině a alespoň přibližně stejně silné. Větvičky zkraťte na několik centimetrů, oloupejte z celé kvedlačky kůru a ohlaďte brusným papírem. Kvedlačka je nejenom praktická, ale může tvořit i originální dekoraci do kuchyně.

Na jistotu: sběrný dvůr

Pokud se vám nepodařilo stromeček dobře odstrojit (ve větvích například zůstaly zamotané tzv. andělské vlasy), případně je něčím silně znečištěný, raději ho zabalte do pytle a odvezte do místního sběrného dvora – tam si s ním poradí. Na sběrný dvůr patří i umělé vánoční stromky, které už nechcete dál používat: nevyhazujte je ani do kontejneru na plast, ani do směsného odpadu.

Jestli už si příští rok nechcete lámat hlavu s tím, jak se zbavit vánočního stromku, můžete si koupit nebo pronajmout živý stromeček v květináči. V případě, že nemáte zahradu, je pro vás ideální právě pronájem – speciální půjčovny stromků vám ho před svátky přivezou a po Vánocích zase odvezou.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
3310 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
3310 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.