Hledat
Dům a zahrada
23. září 2019

Září v užitkové zahradě

Redakce
5
2141 přečtení
Září v užitkové zahradě

Vegetační období se blíží ke konci a na nás je sklidit podzimní úrodu a postarat se o zahradu, než ji sežehnou první zimní mrazíky.

Sklizeň ovoce a zeleniny

V září sklízíme především sladké ovoce: jablka, hrušky a švestky, ale také hroznové víno, ostružiny, pozdní broskve nebo druhou sklizeň dvakrát plodících jahod. Začátkem měsíce dozrávají lískové, koncem září přijde čas i na vlašské ořechy. Sklízíme červenou řepu, ředkvičky a fazolové lusky, kterým by mohl mráz ublížit. Před prvními mrazy je také potřeba očesat úrodu paprik a rajčat – plně dorostlé, ale ještě zelené plody necháme v teple dozrát. Na konci měsíce nastane doba na sklizeň pozdní kořenové zeleniny. Také je čas vykopat brambory k zimnímu uskladnění.

508

Foto: Monika Stawowy

Co ještě zasadit v září

Zasaďte si pro první jarní sklizeň:

  • špenát
  • polníček
  • ozimý salát
  • kerblík
  • kopr
  • petržel kadeřavou i kořenovou

Rychle rostoucí rané odrůdy salátu stihnete ještě letos: vysaďte je do pařeniště nebo fóliovníku a můžete je sklízet až do Vánoc. Ovocné stromy a keře se sázejí až v říjnu, je ale možné si předem vykopat jámy: zvětrání okolní půdy bude sazenicím prospívat. Od konce září do poloviny listopadu můžeme do hloubky 8 cm vysazovat česnek, který je potřeba předem namořit proti škůdcům. Zakládáme také nové jahodníky.

505

Foto: Monika Grabowska

Jak zazimovat zahradu

Koncem září je na čase začít snižovat zálivku a na sklizené záhony zarývat hnůj, případně do nich zaorat zbytky rostlin jako tzv. zelené hnojení. Vypleté a neosazené záhony ochrání pokrytí mulčovací kůrou. Teplomilné rostliny (rajčata, papriky nebo tykvovitou zeleninu) lze před mrazy chránit netkanou textilií. Trávník před zimou posekáme a pohnojíme podzimním travním hnojivem, před zimou je také vhodné ho provzdušnit vertikutací.

506

Foto: Shelley Pauls

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
2141 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2141 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.