Hledat
Dům a zahrada
23. září 2019

Září v užitkové zahradě

Redakce
5
2056 přečtení
Září v užitkové zahradě

Vegetační období se blíží ke konci a na nás je sklidit podzimní úrodu a postarat se o zahradu, než ji sežehnou první zimní mrazíky.

Sklizeň ovoce a zeleniny

V září sklízíme především sladké ovoce: jablka, hrušky a švestky, ale také hroznové víno, ostružiny, pozdní broskve nebo druhou sklizeň dvakrát plodících jahod. Začátkem měsíce dozrávají lískové, koncem září přijde čas i na vlašské ořechy. Sklízíme červenou řepu, ředkvičky a fazolové lusky, kterým by mohl mráz ublížit. Před prvními mrazy je také potřeba očesat úrodu paprik a rajčat – plně dorostlé, ale ještě zelené plody necháme v teple dozrát. Na konci měsíce nastane doba na sklizeň pozdní kořenové zeleniny. Také je čas vykopat brambory k zimnímu uskladnění.

508

Foto: Monika Stawowy

Co ještě zasadit v září

Zasaďte si pro první jarní sklizeň:

  • špenát
  • polníček
  • ozimý salát
  • kerblík
  • kopr
  • petržel kadeřavou i kořenovou

Rychle rostoucí rané odrůdy salátu stihnete ještě letos: vysaďte je do pařeniště nebo fóliovníku a můžete je sklízet až do Vánoc. Ovocné stromy a keře se sázejí až v říjnu, je ale možné si předem vykopat jámy: zvětrání okolní půdy bude sazenicím prospívat. Od konce září do poloviny listopadu můžeme do hloubky 8 cm vysazovat česnek, který je potřeba předem namořit proti škůdcům. Zakládáme také nové jahodníky.

505

Foto: Monika Grabowska

Jak zazimovat zahradu

Koncem září je na čase začít snižovat zálivku a na sklizené záhony zarývat hnůj, případně do nich zaorat zbytky rostlin jako tzv. zelené hnojení. Vypleté a neosazené záhony ochrání pokrytí mulčovací kůrou. Teplomilné rostliny (rajčata, papriky nebo tykvovitou zeleninu) lze před mrazy chránit netkanou textilií. Trávník před zimou posekáme a pohnojíme podzimním travním hnojivem, před zimou je také vhodné ho provzdušnit vertikutací.

506

Foto: Shelley Pauls

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2056 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2056 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.