Hledat
Dům a zahrada
12. září 2019

Vertikální žaluzie: zastínění šikmých oken, výklenků i vodorovných ploch

Redakce
5
4452 přečtení
 Vertikální žaluzie: zastínění šikmých oken, výklenků i vodorovných ploch

Vertikální žaluzie nemusí mít podobu stereotypních pruhů světlé látky na kancelářských oknech. Výborně se hodí i do obytných místností, které dokážou jak elegantně zastínit, tak i předělit.

Díky možnostem atypických tvarů vodicí lišty se s nimi dají zakrýt nejen zešikmená okna v podkroví, ale také celé obloukové výklenky nebo dokonce vodorovné světlíky. Volit můžete z desítek barev nebo vzorovaných dekorů, takže vašemu interiéru nuda rozhodně nehrozí.

Barevné i vzorované vertikální žaluzie

Máte rádi barvy? Vertikálními žaluziemi můžete efektivně a elegantně zastínit místnost, ale také jejich barvu a vzor plně přizpůsobit okolnímu zařízení a vlastnímu vkusu. Váš interiér tak doplní třeba veselé jarní odstíny, zatemňující tmavé barvy nebo decentní vzory abstraktních křivek. Zvolit si můžete i typ směru stahování panelů: buď na jednu stranu (od ovládání nebo k ovládání), do středu nebo ke krajům jako opona.

501

Výhody vertikálních žaluzií

  • můžete plynule regulovat množství světla
  • na svislých panelech se téměř neusazuje prach, potřebují jen minimální údržbu
  • velké množství odstínů umožňuje ideální sladění se zbytkem interiéru
  • hodí se pro zastínění velkých okenních ploch nebo předělení místnosti
  • nabízejí nehořlavé, antialergické nebo zatemňovací verze materiálu panelů
  • lze s nimi zastínit i šikmá okna, oblouky, kulaté výklenky nebo vertikální prosklené plochy
  • manipulovat s nimi můžete buď jednoduše šňůrkou a řetízkem, nebo pomocí elektrického ovládání

Zastínění atypických prostor

Podobně jako japonské stěny se vertikální žaluzie hodí k předělení velkých místností, například k vizuálnímu odstínění spacího nebo šatního koutu. Možnost atypického tvaru vodicí lišty ale přináší i mnoho dalších variant využití: lze je nainstalovat na okna se zkosenou horní hranou nebo do obloukových okenních otvorů. To ale není vše: máte v domě prosklený výklenek s půlkruhovou základnou? Díky vodicí liště do horizontálního oblouku je možné nainstalovat žaluzie po jeho obvodu a elegantně tak zastínit nebo prosvětlit celý prostor najednou. 

502

V moderních domech také nejsou výjimkou světlíky zakončené vodorovnou prosklenou plochou. I tyto světlovody lze zastínit pomocí vertikálních žaluzií ve variantě plafond se dvěma vodicími lištami. Stejná technologie je využitelná i pro šikmá střešní okna.

Zatemňovací vertikální žaluzie

Pro vertikální žaluzie je k dispozici bohatý výběr látek se speciálními vlastnostmi – zvolit můžete zatemňovací látky pro maximální zastínění místnosti, ale také panely z nehořlavého materiálu vhodné především do kanceláří. Vertikálních žaluzií se nemusejí vzdávat ani alergici: kombinace skelného vlákna a PVC v látkách Iceland zabrání usazování prachu a množení roztočů.

503
Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
26. února 2024

Původ termínů rolet, žaluzií a pergol: Cesta slov k jejich významu

Redakce
3
4452 přečtení
Původ termínů rolet, žaluzií a pergol: Cesta slov k jejich významu
21. února jsme si připomněli Mezinárodní den mateřského jazyka. Víte, odkud pocházejí některé termíny, které v oblasti stínění běžně používáme?
Sezónní témata
8. února 2024

Oáza klidu: Jak najít rovnováhu a klid ve světě plném shonu

Redakce
3
4452 přečtení
Oáza klidu: Jak najít rovnováhu a klid ve světě plném shonu
V dnešním zrychleném světě je důležitější než kdy jindy najít si čas pro sebe. Objevte, jak můžete vytvořit svou osobní oázu klidu a udržet si duševní rovnováhu každý den.