Hledat
Dům a zahrada
12. září 2019

Vertikální žaluzie: zastínění šikmých oken, výklenků i vodorovných ploch

Redakce
5
4694 přečtení
 Vertikální žaluzie: zastínění šikmých oken, výklenků i vodorovných ploch

Vertikální žaluzie nemusí mít podobu stereotypních pruhů světlé látky na kancelářských oknech. Výborně se hodí i do obytných místností, které dokážou jak elegantně zastínit, tak i předělit.

Díky možnostem atypických tvarů vodicí lišty se s nimi dají zakrýt nejen zešikmená okna v podkroví, ale také celé obloukové výklenky nebo dokonce vodorovné světlíky. Volit můžete z desítek barev nebo vzorovaných dekorů, takže vašemu interiéru nuda rozhodně nehrozí.

Barevné i vzorované vertikální žaluzie

Máte rádi barvy? Vertikálními žaluziemi můžete efektivně a elegantně zastínit místnost, ale také jejich barvu a vzor plně přizpůsobit okolnímu zařízení a vlastnímu vkusu. Váš interiér tak doplní třeba veselé jarní odstíny, zatemňující tmavé barvy nebo decentní vzory abstraktních křivek. Zvolit si můžete i typ směru stahování panelů: buď na jednu stranu (od ovládání nebo k ovládání), do středu nebo ke krajům jako opona.

501

Výhody vertikálních žaluzií

  • můžete plynule regulovat množství světla
  • na svislých panelech se téměř neusazuje prach, potřebují jen minimální údržbu
  • velké množství odstínů umožňuje ideální sladění se zbytkem interiéru
  • hodí se pro zastínění velkých okenních ploch nebo předělení místnosti
  • nabízejí nehořlavé, antialergické nebo zatemňovací verze materiálu panelů
  • lze s nimi zastínit i šikmá okna, oblouky, kulaté výklenky nebo vertikální prosklené plochy
  • manipulovat s nimi můžete buď jednoduše šňůrkou a řetízkem, nebo pomocí elektrického ovládání

Zastínění atypických prostor

Podobně jako japonské stěny se vertikální žaluzie hodí k předělení velkých místností, například k vizuálnímu odstínění spacího nebo šatního koutu. Možnost atypického tvaru vodicí lišty ale přináší i mnoho dalších variant využití: lze je nainstalovat na okna se zkosenou horní hranou nebo do obloukových okenních otvorů. To ale není vše: máte v domě prosklený výklenek s půlkruhovou základnou? Díky vodicí liště do horizontálního oblouku je možné nainstalovat žaluzie po jeho obvodu a elegantně tak zastínit nebo prosvětlit celý prostor najednou. 

502

V moderních domech také nejsou výjimkou světlíky zakončené vodorovnou prosklenou plochou. I tyto světlovody lze zastínit pomocí vertikálních žaluzií ve variantě plafond se dvěma vodicími lištami. Stejná technologie je využitelná i pro šikmá střešní okna.

Zatemňovací vertikální žaluzie

Pro vertikální žaluzie je k dispozici bohatý výběr látek se speciálními vlastnostmi – zvolit můžete zatemňovací látky pro maximální zastínění místnosti, ale také panely z nehořlavého materiálu vhodné především do kanceláří. Vertikálních žaluzií se nemusejí vzdávat ani alergici: kombinace skelného vlákna a PVC v látkách Iceland zabrání usazování prachu a množení roztočů.

503
Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
4694 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
4694 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.