Hledat
Dům a zahrada
13. července 2021

Jak vybrat zahradní nábytek do pergoly?

Redakce
2
3661 přečtení
Jak vybrat zahradní nábytek do pergoly?
Je lepší zvolit na zahradu levný plast, který moc nevydrží, nebo krásné dřevo, které je ale náročnější na údržbu? Který nábytek do pergoly je nejlepší? Existuje bezúdržbový zahradní nábytek? Přehled druhů zahradního nábytku, jejich výhody, nevýhody a ideální využití.

Dřevěný zahradní nábytek

Hliníkové pergoly umožňují zaklopení lamel před deštěm, sněhem a pálícím sluncem. Nábytek v pergole tak nebude trpět tolik jako na otevřeném, nezakrytém prostranství, především když zastíníte ještě boční stěny screenovými roletami nebo venkovními žaluziemi. V pergole tak můžete mít i nábytek z pravého ratanu nebo ze dřeva, pokud budete počítat s jeho nutnou údržbou – před použitím a pak alespoň dvakrát ročně byste ho měli umýt a napustit olejem, voskem nebo lazurou podle typu dřeva. I při patřičném ošetření je ale pro dřevěný nábytek vhodnější přezimovat v budově.

Nejvhodnější volbou pro dřevěný zahradní nábytek je eukalyptus, teak nebo jiná odolnější tropická dřeva.

Celoroční zahradní nábytek

Celoročně lze nechávat venku například nábytek z kvalitního umělého ratanu, ale i ten je lepší překrýt plachtou. Zimu venku přečká i hliníkový zahradní nábytek – hliník nerezaví, tolik se neohřívá, je lehký a stabilní. Jako každý kov ale není sám o sobě nejpříjemnější na sezení, počítejte proto s odnímatelnými látkovými podsedáky nebo vybírejte variantu ze sedáky s textilenové látky odolné proti UV záření.

Každému zahradnímu nábytku je přes zimu vždy lépe ve větrané, suché místnosti, jako je garáž nebo dílna. Pokud ale tuto možnost nemáte, vybírejte mezi odolnějšími druhy popsanými výše a alespoň je složte a zakryjte.

Bezúdržbový zahradní nábytek

Zapomeňte na levný plast – brzy venku popraská a zmatní. Kvalitnější plastový nábytek ale můžete nechat na terase nebo v pergole bez velké péče. To platí i pro výše zmiňovaný umělý ratan nebo hliník, populární je i nábytek ze slitiny hliníku a mědi (duralu). Nábytek z jiného kovu než hliníku by měl být pozinkovaný nebo nalakovaný pomocí práškového lakování.

Populární tahokov, neboli prostříhávaná kovová mřížka, je chráněn povrchovou úpravou Elotherm. Díky tomu odolává korozi i povětrnostním vlivům a navíc vypadá moderně a stylově.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
3661 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
3661 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.