Hledat
Svět Isotra
26. srpna 2021

Historie rolet

Redakce
2
3512 přečtení
Historie rolet
Všichni si vzpomeneme na slavnou scénu s roletou v Láskách jedné plavovlásky. Ale ve skutečnosti mají rolety mnohem delší historii. Jak vznikly a jaké podoby v průběhu času nabraly?

První stínění

Už starověké civilizace používaly vlastní řešení pro odstínění nevítaných slunečních paprsků. První závěsy, které sloužily jak stínicím, tak dekorativním účelům, používali pravděpodobně staří Egypťané – šlo prostě o zavěšené pruhy tkaniny, zdobené ornamentálními vzory. Zmínky o závěsech nacházíme od 4. tisíciletí před naším letopočtem; princip závěsů je tím pádem starý už šest tisíc let.

První pergoly, které ještě nesloužily jako místo k odpočinku a příjemnému posezení, se objevily nejspíše ve starém Římě.

Věšení záclon a závěsů na garnýže, tedy tyče připevněné nad oknem, je o dost mladší. Přesto ale vzniklo poměrně dávno, už v románském období. V gotice se rozšířily tapisérie, tedy ozdobné závěsy, které nezdobí okna, ale stěny. Baroko a rokoko přinesly větší zdobnost a nařasenost závěsů.

O historii žaluzií u nás najdete celý samostatný článek.

Rolety: americký vynález

Zatímco žaluzie pocházejí z Evropy, ve Spojených státech amerických v podobné době vznikl patent speciálního rolovacího systému. Látka se jednoduše navíjela na hřídel – a vznikly rolety. Díky snadnému principu byly dostupné pro všechny a rychle se rozšířily do celého světa. Venkovní rolety vznikly v 60. letech 20. století.

Výhody vnitřních a venkovních rolet

Vnitřní látkové rolety nevyžadují téměř žádnou údržbu – stačí je jen vyluxovat, kdyby se na nich usazoval prach. Hodí se pro všechny typy oken, poskytují soukromí a můžete si vybrat z množství látek různých vzorů a barev. Venkovní rolety pomáhají udržet tepelný komfort v bytě a umožňují dokonalé zatemnění.

Naučte se kombinovat různé druhy stínění pro noc i den: čím doplnit vnitřní a čím předokenní rolety?

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
3512 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
3512 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.