Hledat
Svět Isotra
23. září 2019

Historie žaluzií

Redakce
7
4881 přečtení
Historie žaluzií

Žaluzie jsou tu s námi déle, než si možná myslíte: jejich předchůdkyně, husté okenní mřížky mašrabíjí, pomáhaly střežit soukromí v orientálních harémech. V 16. století se začaly zastínění horizontálními dřevěnými přepážkami používat na jihu Evropy – v Itálii a jižní Francii.

Od té doby prošly žaluzie mnoha inovacemi, od vynálezu naklápěcích lamel až po elektrické dálkové ovládání, a jejich popularita stále roste. Kromě vnitřních i venkovních horizontálních žaluzií se objevily i vertikální  nebo látkové plisse.

Jak vznikly žaluzie?

Původ slova žaluzie bude pochopitelnější pro ty, kdo mluví francouzsky – ano, skutečně pochází z výrazu jalousie, což znamená žárlivost. Žaluzie totiž byly, kromě toho, že chránily před slunečním žárem, jako stvořené pro žárlivé manžely: jejich ženy mohly skrz husté okenní mříže vyhlížet z oken ven, ale z ulice do oken bytů vidět nebylo. Manželky, popřípadě jiné domácí tajnosti tak nemohl žárlivým mužům nikdo okukovat.

511

Zdroj obrázku: retrorenovation.com

Historický vývoj žaluzií

Lamely původních italských a francouzských žaluzií byly pevné a nedaly se naklápět. Systém polohovatelných otočných lamel si nechal až v roce 1812 patentovat francouzský truhlář Cochot. V polovině 19. století se pak v Německu začaly vyrábět žaluzie na stejném principu, jaký se používá dodnes – s lamelami spojenými šňůrkami a páskami. První žaluzie se vyráběly ze dřeva, dnes jsou profily převážně z hliníku, případně bambusu nebo plastu; vertikální žaluzie nebo plisse jsou látkové.

510

Zdroj obrázku: retrorenovation.com

Ovládání žaluzií

Klasický řetízek? Tradiční a nejobvyklejší, ale nikoli jediný způsob ovládání žaluzií. Většinu venkovních, ale i některé typy interiérových horizontálních žaluzií lze naklápět a stahovat pomocí kliky. I při stínění si můžeme ušetřit námahu a využít elektrické energie – stačí si vybrat některý z modelů umožňující ovládání buď nástěnným, nebo dálkovým ovladačem. Plisse žaluzie polohujeme snadno a intuitivně posouváním horního a spodního madla.

Tip: solární žaluzie

Nejžhavější novinkou mezi elektronickou stínicí technikou jsou solární žaluzie. Plně automatizovaná elektrická žaluzie ISOTRA Energy je poháněna solární energií. Přináší pohodlné bezdrátové ovládání s nulovou spotřebou elektřiny z rozvodné sítě.

509

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
4881 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
4881 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.