Hledat
Dům a zahrada
2. července 2020

Pergola, altán nebo veranda: poznáte rozdíl a víte, jak vznikly?

Redakce
3
6818 přečtení
Pergola, altán nebo veranda: poznáte rozdíl a víte, jak vznikly?

Příjemné posezení pod pergolou nebo v zahradním altánku těší každého. Tipnete si, v jaké zemi a historické době si je lidé mohli užívat nejdříve? A z jakého jazyka pochází slovo veranda?

Již staří Římané…

Možná vás jako děti také bavilo toto prohlášení, které dokázalo do starého Říma umístit počátky prakticky čehokoli. V případě pergol má ale své opodstatnění. První pergoly jsou opravdu doloženy ze starého Říma zhruba dvě století před naším letopočtem. Jednalo se pochopitelně o pergoly dřevěné a ve starém Římě se používaly jednak jako vycházková loubí, jednak jako opora pro vinnou révu, především na příjezdových cestách k usedlostem. V novověku se setkáváme se zmínkami o pergolách v polovině 17. století, později se však rozšířil trend zahrad s minimem umělých staveb a k novému vzestupu popularity pergol došlo až na přelomu 19. a 20. století.

Slovo pergola pochází z latinského pergula, které se překládá jako přístřešek, prodloužení střechy nebo balkon.

Současným trendem jsou hliníkové pergoly, především bioklimatické s naklápěcími střešními lamelami. Pergola ARTOSI, kterou jsme vyvinuli přímo ve společnosti ISOTRA, splňuje i ty nejpřísnější nároky na pohodlí uživatelů – střechu lze například rozdělit na více sekcí, v nichž se dají lamely naklápět nezávisle.

Nakonfigurujte si vlastní pergolu ARTOSI.

Zahradní altány neboli besídky – odpočinek uprostřed zahrady

Zahradní altány pocházejí ze starověkého Orientu, kde sloužily jako malé chrámy uprostřed rozlehlých zahrad. V Evropě začaly být populární v období baroka a romantismu jako místa k odpočinku, případně k dostaveníčkům zamilovaných párů. Někdy se rozlišuje altán s pevnými stěnami a otevřená besídka, často se ale oba pojmy zaměňují.

Pokud máte menší zahradu a přístřešek potřebujete jen občas, můžete si místo altánu pořídit látkový zahradní „party“ stan. Vaše zahrada však nesmí být příliš větrná.

Veranda – klidné posezení přímo v domě

Zastřešený přístěnek, který je vždy přímou součástí domu. Často prosklený, ale klidně i otevřený – to je veranda. V angličtině se někdy setkáme i s pravopisem verandah, který napovídá souvislost s Indií. V hindštině se objevila veranda patrně přes portugalské varanda, což znamenalo původně dlouhý balkon nebo terasa. Verandy se rozšířily v druhé polovině 19. a na začátku 20. století v australské a kreolské architektuře. Tam najdeme verandy převážně otevřené a často opatřené zábradlím. U nás jsou obvyklejší zasklené a najdeme je častěji u chalup a jiných rekreačních objektů, běžné rodinné domy jí disponují spíše vzácně.

651

Jak využít verandu?

  • pokud je součástí vstupu do domu, můžete v ní mít botník
  • vybavte ji lavicemi nebo křesly a dostanete útulnou čítárnu nebo prostor pro hosty
  • pokud se do ní vejde stůl, nic vám nebrání používat ji od jara do podzimu jako jídelnu
  • veranda s prosklenými stěnami poslouží i jako zimní zahrada – vhodný prostor pro pokojovky
  • hodí se i pro výstavu dekorativních nebo sbírkových předmětů, obrázků a sošek
  • umístěte na ni pelíšek pro psa – bude chráněn před deštěm a větrem, ale přitom může pořád „hlídat“

A když verandu nemáte? Pomocí zastínění roletami Veranda si můžete verandu „vyrobit“ i z jakékoli pergoly nebo zimní zahrady. Rolety odstiňují slunce, ale i odrážejí světlo a pomáhají chránit konstrukci stavby.

652

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
6818 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
6818 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.