Hledat
Udělej si sám
3. května 2022

Životní změny: Jak zařídit studentský pokoj na koleji nebo v pronájmu

Redakce
3
2162 přečtení
Životní změny: Jak zařídit studentský pokoj na koleji nebo v pronájmu
V průběhu života obvykle několikrát měníme bydlení, ať už stěhováním, nebo novým zařízením stávajícího bytu. V prvním dílu našeho seriálu se dozvíte, jak na zařízení prvního samostatného studentského bydlení.

Hlavně levně

Nejčastější podoba studentského bydlení bude pokoj na koleji nebo ve sdíleném bytě. I ti šťastnější, kteří mohou obývat garsonku nebo například nevyužitý rodinný byt, ale budou mít stejnou prioritu: vybavení musí být co nejlevnější.

Na čem nešetřit? Na matraci a pracovní židli

Mladí lidé se možná dokážou vyspat úplně všude a sedět u počítače třeba i na kuchyňské židli, záda si ale pamatují a za pár desítek let vám to spočítají. Sezení u pracovního stolu by mělo splňovat ergonomická kritéria – lokty i kolena by při psaní měly být ohnuté do pravého úhlu. Minimálně židle, lépe i pracovní stůl by měly být výškově polohovatelné. V obvyklém případě, kdy stůl má pevnou výšku, budete možná potřebovat stoličku pod nohy.

Matraci vybírejte podle váhy spáče a také podle toho, jestli raději spí na zádech, boku nebo břiše. Matrace pro spaní na zádech jsou nejtvrdší, pro spaní na břiše nejměkčí. Do výběru mluví samozřejmě také osobní preference: někdo raději spí na měkčí matraci, jiný na tvrdém. Při výběru materiálu je nejčastější volba pěnová nebo pružinová matrace. Pružinová lépe dýchá, je vhodná do vlhčího prostředí a pro ty, komu bývá v noci vedro. Pěnové matrace jsou vhodné pro všechny typy roštů a je možné vybírat z různých druhů pěny, od čehož se odvíjí také cena.

Úložné prostory a dekorace: z druhé ruky nebo za hubičku

Ušetřit se dá na skříních, stolcích a komodách. Na ně nebývají příliš velké nároky a zároveň se nepočítá s tím, že by vydržely příliš dlouho. Podle osobní situace a preferencí se dá tento nábytek pořídit buď v bazaru, nebo v obchodech s levným nábytkem z dřevovláknitých desek.

Nezapomeňte na osvětlení a stínění

Kvalitní lampička zásadní díru do rozpočtu neudělá a při prostudovaných večerech se bude hodit. Při zařizování studijního koutku nezapomeňte na kvalitní přístup světla – nejen toho umělého, ale i přirozeného. Pravákům by mělo slunce i lampa svítit zleva, aby si nestínili, i když při práci výhradně na počítači se rozdíly stírají. Na stůl by mělo dopadat rozptýlené světlo, které nejlépe zajistí plisse žaluzie. Ve chvíli, kdy počítáte každou korunu, ale pro zastínění poslouží i osvědčené a cenově výhodné horizontální žaluzie.

Pokud jsou nějaké peníze navíc, investujte je do vnějšího stínění. Jedině předokenní rolety nebo venkovní žaluzie s tvarem lamel přesně zapadajícím do sebe zajistí úplnou tmu a tedy nerušený spánek. A kvalitní spánek je k úspěšnému studiu téměř nezbytný.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2162 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2162 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.