Hledat
Udělej si sám
20. června 2022

Životní změny: narození miminka

Redakce
3
1514 přečtení
Životní změny: narození miminka
Když má do domácnosti přibýt miminko, budou potřeba nejrůznější úpravy. Ať už v rámci pohodlí, bezpečnosti nebo nových úložných prostor.

Co potřebuje miminko

Ze začátku není potřeba dítěti vyhrazovat jeho vlastní pokoj – pravděpodobně bude spát s rodiči v ložnici, nebo rovnou v jejich posteli. Bezpečná a zároveň pohodlná je postýlka přiražená k rodičovské posteli: dítě je mamince na dosah, ale má vlastní prostor na spaní, kde nehrozí zalehnutí a může mít pod matrací monitor dechu. Na první týdny se také obvykle dá půjčit novorozenecká postýlka na pojízdné konstrukci.

Bude se hodit i prostor na přebalování miminka. Přebalovací plocha by měla být zhruba ve výšce pasu, přesněji řečeno 10 cm pod lokty. Přebalování ve výšce je o mnoho pohodlnější a zdravější pro záda, než přebalovat například na posteli. Pokud nemáte prostor na speciální kus nábytku, dá se přebalovací pult připevnit na komodu a po skončení období přebalování ho opět odstranit.

Prostor pro kočárek

Rozmyslete si, kde budete nechávat kočárek. Obvyklá je předsíň nebo chodba, pokud ale nemáte v bytě místo nebo například bydlíte v domě bez výtahu, asi budete potřebovat nechávat kočárek v kočárkárně nebo v přízemí pod schodištěm.

Bezpečný byt přizpůsobený batolatům

Když děti povyrostou a začnou lézt a chodit, je potřeba zabezpečit byt. Neznamená to, že nikdy nesmějí spadnout nebo se o něco bouchnout, naopak. Měly by trénovat pohyb v prostředí, které jim umožní naučit se orientaci v prostoru, ale kde jim nebude hrozit vážné nebezpečí. Proto určitě byt projděte, než se miminko naučí samostatně pohybovat, a zjistěte, co je potřeba zajistit, předělat či schovat.

  • zakryjte ostré rohy
  • zabezpečte elektrické zásuvky a kabely
  • nainstalujte zábrany na schody, pokud v domě máte volně přístupné schodiště
  • dohlédněte, aby se děti nedostaly k oknům, ideálně je zajistěte pojistkami
  • všechny horké tekutiny stavte co nejdále od kraje stolu nebo linky
  • nepoužívejte ubrusy, které nejsou připevněné ke stolu, a všímejte si i dalších látek nebo kabelů, kterými by na sebe mohlo dítě něco strhnout
  • nenechávejte nikde v dosahu drobné předměty, které by dítě mohlo spolknout či vdechnout (pozor především na knoflíkové baterie a malé magnety)
  • schovejte a dobře zabezpečte všechny chemikálie, léky a jedovaté rostliny
  • pozor také na skleněné a keramické předměty, které dítě může rozbít a pořezat se o střepy
  • komody a skříně důkladně připevněte ke zdi
  • další tipy pro bezpečnost dětí v domácnosti najdete v tomto článku

Jak zastínit dětský pokoj

Na spaní přes den se hodí tlumené, rozptýlené světlo, které poskytnou plisse žaluzie nebo interiérové rolety. Buďte ale opatrní s řetízky a vodicími lanky. Nejlepší je zamezit dítěti přístup k oknu, aby stínění neponičilo. Podobně je potřeba dávat pozor na volně přístupné elektrické ovladače.

Zatímco přes den je vhodné, aby děti uměly spát i při světle, v noci se hodí důkladnější zatemnění. Pro zabránění přístupu brzkého ranního světla v létě a také pro odstínění venkovního hluku se hodí předokenní rolety. O nejlepších volbách pro zastínění dětského pokoje jsme psali zde.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1514 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1514 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.