Hledat
Sezónní témata
6. prosince 2023

Minimalisté žijí šťastněji

Redakce
3
531 přečtení
Minimalisté žijí šťastněji
Vzorem současných minimalistů je bezpochyby Díogenés ze Sinópé. Podle legendy bydlel v prázdném sudu a vlastnil jen plášť, hůl, mošnu a hrneček – a hrneček zahodil, když u studánky uviděl dítě, jak pije z dlaní. Dnes i ti největší minimalisté potřebují bezpochyby více věcí, zastánci tohoto životního stylu se však shodují, že s méně věcmi je člověk šťastnější a svobodnější. Jak se zdravému minimalismu aspoň přiblížit?

Minimalismus v bydlení

V dnešní době na nás neustále útočí nové podněty a čím větší množství věcí vlastníme, tím více jich zaměstnává naši mysl. Stále více lidí tak tíhne ke klidu a jednoduchosti a minimalistický životní styl se stává stále populárnějším trendem v bydlení. Nejde přitom jen o odstranění věcí, ale o to, aby vše, co máme, bylo užitečné a účelné. Minimalismus je přístup k životu, který zdůrazňuje kvalitu nad kvantitou, jednoduchost nad složitostí a vzdušný prostor nad přeplněným.

Jak poznat, které věci vyřadit?

  • Pokud jste věc nepoužili déle než rok, zbavte se jí.
  • Vyhoďte vše, co si schováváte jen proto, že „by se to mohlo hodit“.
  • Můžete využít i přístup Marie Kondo. Dělá vám tato věc radost (případně ji tak nutně potřebujete, že by se bez ní váš život zásadně zkomplikoval)? Nechte si ji. V opačném případě musí pryč.
  • Přestěhujte se nebo nafingujte, že se balíte na stěhování. Co se vám nechce balit, brát s sebou do nového bytu a rozbalovat, můžete směle vyhodit.

Nábytek, barvy a doplňky

Minimalistický interiér je především funkční. Nábytku by mělo být co nejméně, měl by mít jednoduché tvary a jeho povrch by měl být prázdný. Minimalisté se krotí i v používání barev: v místnostech by měly být použité dvě, maximálně tři tlumené barvy, ideálně odstíny béžové, šedé a bílé. Zkuste sladit nábytek s podlahou.

Asi největším oříškem je kuchyně, kde přece jen používáme poměrně velké množství přístrojů a vybavení. Zkuste co nejvíce spotřebičů uchovávat ve skříňkách nebo je mít rovnou vestavěné.

Efektivní stínění v minimalistickém prostoru

Otevřené prostory a velká okna, to znamená hodně světla a tím pádem i zvýšené nároky na efektivní stínicí techniku. Do takového interiéru nejlépe zapadnou látkové rolety, případně plisse žaluzie v neutrálních barvách, které rozptýlí denní světlo a umožní příjemný pobyt v obytných místnostech. Ložnice můžete důkladně zastínit pomocí předokenních rolet.

V každém případě by minimalismus neměl být o extrémech a askezi. Vzdušnější a prázdnější prostor bez neustálých rušivých vjemů nám ale může být jedině k užitku, přispět ke snížení hladiny stresu a proměnit náš domov v oázu harmonie a odpočinku.

Nejnovější

Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
531 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.
Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
531 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.