Hledat
Dům a zahrada
1. srpna 2023

Zázračná dešťovka – jak ji jímat a využít

Redakce
3
1411 přečtení
Zázračná dešťovka – jak ji jímat a využít
Zaprší, nebo nezaprší? Když už nějaká ta životodárná tekutina spadne na náš pozemek, byla by škoda nechat přebytky zbůhdarma odtéct do kanálu. Jak dešťovou vodu jímat a k čemu se nejlépe hodí?

Kde jímat dešťovou vodu

Naše babičky postavily pod okap sud nebo jinou nádobu. Nadzemní nádrže na dešťovou vodu mají ale celou řadu nevýhod – jednak zabírají místo, jednak v nich voda vydrží jen krátce a pak se začne kazit. Problém bývá také s jejich nedostatečnou kapacitou a kromě pravidelného čištění musíte před zimou musíte myslet i na jejich vypuštění. Většina z nás navíc řeší i vizuální podobu příslušenství do zahrady a plastový barel příliš parády nenadělá. Retro dřevěný sud je zase dost těžký a snadno se poškodí.

Rádi si krášlíte zahradu květinami? Tyhle rostliny nejlépe ozdobí a doplní vaši pergolu.

U podzemních nádrží žádné z podobných problémů nemusíte řešit. Jejich pořízení je ale na druhou stranu spojené se stavebními úpravami, proto je lepší naplánovat jejich velikost a umístění ještě před stavbou nebo rekonstrukcí.

Spočítejte si, jak velkou nádrž potřebujete, v některé z online kalkulaček na internetu.

Příspěvky od státu

Na efektivní zachycování a využívání dešťové nebo i odpadní vody lze čerpat státní dotace. Podmínky se liší, aktuálně je možné dotaci na využití dešťové a odpadní vody využít pouze v kombinaci se zateplením, novostavbou nebo s výměnou a instalací zdrojů energie. Pokud se vás to týká, zapátrejte na internetu.

K čemu se dešťovka hodí a k čemu ne

Odpověď na první otázku je snadná: samozřejmě na zalévání. To ale není jediné možné využití pro shromážděnou dešťovou vodu.

Z hygienických důvodů není vhodné používat dešťovou vodu k mytí nádobí, sprchování nebo vaření, a to ani po přečištění. Naopak je ale možné v domácnosti jímat tzv. šedou vodu, tedy odpadní vodu ze sprchy, umyvadel a pračky, vyčistit ji v domácí čističce a poté využít pro zalévání zahrady, mytí auta nebo splachování toalety. Skladovat a rozvádět se ale musí odděleně od dešťové vody. Šedá voda nesmí obsahovat moč, tuky ani zbytky jídla.

Dá se dešťovou vodou napustit bazén? Vodou běžně jímanou do povrchových nádrží ne, jelikož má obvykle výrazně větší kyselost, než by bylo žádoucí, a mohou se v ní vyskytovat choroboplodné zárodky, pyly rostlin nebo třeba ptačí trus. Voda z podzemní nádrže, která je vybavena filtrací, ale k napuštění bazénu sloužit může.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1411 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1411 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.