Hledat
Udělej si sám
8. dubna 2020

Vaříme a pečeme s dětmi v karanténě: jednoduché a zábavné recepty

Redakce
5116 přečtení
Vaříme a pečeme s dětmi v karanténě: jednoduché a zábavné recepty

Docházejí vám nápady, jak zabavit děti? Společné vaření přináší hned několik výhod: udržíte je na chvíli od obrazovek, vytvoříte spolu něco užitečného a navíc se mohou poučit o fyzikálních vlastnostech různých surovin nebo si procvičit vážení a měření. Jaké recepty u dětí bodují?

Okamžitě měkké perníčky

Při přípravě perníčků nebo i jiného cukroví mohou děti přisypávat navážené ingredience do těsta, rozvalovat i vykrajovat. Připravte si vykrajovátka s jarními motivy – vajíčka, kuřátka, zajíčky nebo ovečky.

Těsto na perníčky

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g tekutého medu
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička sody
  • 1–2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce koření do perníku

Sypké suroviny důkladně promícháme. V druhé míse utřeme povolené máslo s cukrem a medem, přidáme vajíčka a zapracujeme suchou směs – buď ručně, nebo s pomocí hnětače. Těsto necháme v lednici v mikrotenovém sáčku nebo potravinové fólii jeden až dva dny odpočívat.

Druhý nebo třetí den vyvalujeme těsto na tloušťku cca 5 mm a vykrajujeme libovolné tvary. Na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme při 170 °C  zhruba 10 minut, po více než 12 minutách hrozí, že se perníčky přepečou a ztvrdnou. Hned po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem a po vychladnutí můžeme zdobit klasickou bílkovou polevou nebo například čokoládou. Perníčky jsou ihned měkké a u dětí velmi oblíbené.

Rohlíky

Sice už se dnes prodávají převážně balené, i tak ale řada rodin preferuje domácí pečivo.

Těsto na rohlíky

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g sádla, másla nebo oleje
  • 300 ml vody
  • 5 gramů soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 15 g droždí
  • + mák nebo hrubozrnná sůl na posypání

Droždí smícháme se 100 ml vlažné vody, cukrem a lžící z odměřeného množství mouky na kvásek. Necháme vzejít asi deset minut – směs by měla tvořit bubliny, pokud „nežije“, budeme potřebovat jiné droždí. Zbytek mouky promícháme se solí, tuk rozpustíme a spolu se zbytkem vody vše dáme do nádoby robota (ruční hnětení těsta na rohlíky je poměrně namáhavé, pokud robota nemáme, čeká nás hodně práce s vařečkou). Hnětacím hákem necháme důkladně prohníst asi 10 minut. Vzniklé těsto necháme na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí objem. Tvarujeme rohlíky, housky nebo jiné tvary, na plechu je potřeme vodou, posypeme mákem nebo solí a necháme ještě 15–20 minut kynout. Pečeme v troubě rozpálené na 190 °C (nebo horkovzdušné na 170 °C), po upečení necháme vychladnout na mřížce.

Šneci z listového těsta

Další z receptů, který dětem chutná a zároveň je baví ho připravovat: rozválený plát listového těsta potřeme kečupem od kraje ke kraji, můžeme posypat oreganem a poklademe plátky šunky a sýra tak, aby byla pokrytá celá delší strana (ta kratší se při rolování trochu shrne, takže stačí sýr a šunku naklást třeba jen do poloviny). Po delší straně srolujeme a (už raději s pomocí dospělého) nakrájíme na kolečka, která upečeme na pečicím papíru v horké troubě. Zarolovaný rukáv také můžeme dát do trouby vcelku a nakrájet až po upečení – budeme mít místo šneků slaný závin.

626

Foto: Nicolas Perondi

Zdobení chlebů, toustů a pizzy

I ti nejmenší mohou namazat pečivo pomazánkou a ozdobit ho připravenou nakrájenou zeleninou. A pokud děláte domácí pizzu, ať už z kynutého, listového, nebo dokonce zdravého květákového těsta, budou s nadšením mazat podklad rajčatovou omáčkou, sypat oreganem a pokládat sýrem, šunkou a dalšími ingrediencemi.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
15. dubna 2024

Dveřní síť proti hmyzu: Typ H2

Redakce
3
5116 přečtení
Dveřní síť proti hmyzu: Typ H2
Zůstaňte ochráněni a v pohodlí s novou dveřní sítí proti hmyzu typu H2, která přichází na trh jako vylepšení populárního modelu H1.
Svět Isotra
26. února 2024

Původ termínů rolet, žaluzií a pergol: Cesta slov k jejich významu

Redakce
3
5116 přečtení
Původ termínů rolet, žaluzií a pergol: Cesta slov k jejich významu
21. února jsme si připomněli Mezinárodní den mateřského jazyka. Víte, odkud pocházejí některé termíny, které v oblasti stínění běžně používáme?