Hledat
Dům a zahrada
25. dubna 2019

Duben a květen na zahradě, ale i za okny! Pěstujte si zeleninu i v bytě.

Redakce
5
4584 přečtení
Duben a květen na zahradě, ale i za okny! Pěstujte si zeleninu i v bytě.

V dubnu a květnu mají zahrádkáři opravdu hodně práce. Co všechno bychom měli udělat? Co v dubnu zasít, co zasadit? A pokud nemáme zahradu, můžeme si něco vypěstovat i doma v kuchyni, za oknem nebo prostě v truhlíku na chodbě? Nenechte se ničím odradit a pěstujte i doma!

Období, na které se většina pěstitelů těší. Počasí je již teplejší, slunce má mnohem větší sílu, ale spolehnout se na něj ještě nemůžeme, protože musíme mít na paměti, že nějaký menší mrazík ještě může přijít.

Pojďme se nejdříve podívat na lidové pranostiky, od kterých se můžeme trošku odpíchnout. Že jim nevěříte? Tak věřte! Protože naši předci moc dobře věděli, proč je říkají.

Dubnové lidové pranostiky a rčení

  • Hodně-li v dubnu vítr duje, stodola se naplňuje!
  • V dubnu prorokuje rachot hromu, mráz že více neuškodí stromu.
  • Sníh dubnový jako mrva pohnojí.
  • Na svatého Marka deštivo, sedm týdnů blátivo.
  • Jaký duben, takový říjen.
  • Je-li duben pěkný, bude květen ještě lepší.

Duben je charakteristický kvetením cibulovin, mezi které patří zejména tulipány, narcisy a hyacinty. Vedle nich začínají na zahradách kvést dvouletky (macešky a sedmikrásky) a trvalky (koniklec, tařice, kamzičník nebo plicník). Z okrasných dřevin, které jsou v tomto období bohaté na listy, kvete zlatice (zlatý déšť), magnólie (šácholan soulangeův) nebo sakura (třešeň pilovitá).

190

Je vhodná doba pro to, abychom letos poprvé posekali trávník a doseli případná holá místa. Posekanou trávu můžeme použít jako přikrývku k čerstvě vysazeným trvalkám, růžím a okrasným dřevinám a udrželi tak v půdě dostatek vlhkosti. Duben a květen, kdy je půda dostatečně vlhká a teplé jarní počasí podporuje klíčení semen, je také vhodné období pro založení nového trávníku.

Nesekejte na zahrádce všechnu trávu. Nechte alespoň někde neposekaná místa s vyšší trávou a kvetoucími pampeliškami a jinými květy. Říkáte si proč? Je to velice důležité pro náš hmyz, který poslední roky vymírá. Stačil by i pruh vyšší trávy na každé zahradě.

191

Zeleninová zahrada

Čím dříve začneme vysévat a vysazovat zeleninu, tím více sklizní můžeme mít - dokonce až čtyři! Vyséváme ředkvičky, pažitku, klasický a cukrový hrách, kopr, okurky, tuříny a salátovou řepu. Proti nočnímu chladu je můžeme chránit netkanou textilií. Koncem měsíce přesazujeme zakořeněné sazenice brambor do asi 10 cm hlubokých rýh obohacených kvalitním kompostem.

Předpěstujte si cukety a saláty v kelímcích! Za prvé - neohrozí je žádný přízemní mrazík a za druhé, můžete si tak udělat skvělou zásobu zeleniny i na etapy. 

Pěstujeme-li saláty ve skleníku či pařeništi, nezapomínejte dostatečně a hodně větrat. Vyhnete se tak plísním a dalším chorobám.

Past na slimáky? Mějte letos slitování...

Na slimáky existuje celá řada pastí, ale žádná z nich není taková, aby neublížila živému tvorovi. Pokud máte srdce, vezměte si gumové rukavice, slimáky posbírejte a odvezte je někam hodně daleko. Pokud si myslíte, že nejlepší řešení je slimáky usmrtit, udělejte to, prosíme, rychle a bezbolestně. Žádné topení, žádné solení a žádná pomalá smrt.

Pěstování zeleniny v bytě

Stačí trocha energie a brzy proměníme balkon nebo terasu v malou zahrádku. Máme ji dokonce hned na dosah a snadno se udržuje. A pokud jste šikovní, nemusí zabrat ani moc místa!

184

Zdroj: StarkInsider, Pinterest

185

Zdroj: http://www.goodshomedesign.com/20-vertical-vegetable-garden-ideas/ 

186

Zdroj: store.moma.org

Musíme si předem zjistit nároky vybrané zeleniny. Nejdřív vyzkoušíme pěstování nějakého jednoduchého druhu. Podle velikosti rostlin v dospělosti vybereme konkrétní rozměry nádob, nesmíme podcenit ani hloubku. Většina zeleniny potřebuje hojnost světla a slunce, neméně důležité jsou teplotní nároky. Nádoba poskytuje omezený prostor, naplníme ji tedy kvalitním substrátem s kompostem, aby sazenice dobře rostly. Zelenina bývá náročná na přísun živin. Obstaráme si proto také vhodné hnojivo na zeleninu.

Odrůdy rajčat raději vybíráme s menšími plody nebo keříčkové. Sazeničky potřebují dostatek prostoru, proto by květináč pro jednu rostlinu neměl mít méně než 25 cm na šířku. Rychle také odhalíte rozdílnou chuť mezi vlastními výpěstky a zbožím z obchodu.

189

Papriky potřebují především hodně živin, vláhy a dostatek tepla. Pro klíčení dokonce vyžadují ve dne 25 až 30 stupňů a ani později rostliny nemají rády pokles pod 12 stupňů. Proto je rozumné dávat trvale sazenice ven až v druhé polovině nebo koncem května.

Věděli jste, že nyní je i naprosto nejvhodnější doba pro přesazování pokojových rostlin? Pokojové rostliny jsou poslední dobou čím dál více moderní a proto, jestliže doma nemáte a nechcete vysévat třeba zeleninu, můžete si tohle období užít alespoň takhle. Nezapomínejte však na jasná pravidla, aby vám rostliny nezahynuly. 

Přesazování pokojových rostlin (s pokračováním):

Rostlina, která prosí o přesazení, má po obvodu kořenový bal s velkým množstvím drobných kořínků, kterých nejvíce v jeho spodní třetině. Zemina v květináčích dlouho nepřesazovaných pokojových rostlin obsahuje už jen pomálu výživných složek, které rostliny nutně potřebují. Ty pak strádají a je to na nich bohužel vidět. Substrát je světlý a kořeny vystupují na povrch. Prvním krokem k nápravě je výběr nového obalu a vhodného substrátu.

187

Substrát pro pokojové rostliny je ideální pro kvetoucí pokojové rostliny. Pro rostliny ozdobné listem je určen substrát pro palmy a zelené rostliny. Speciální substrát se prodává i pro kaktusy a sukulenty, je dokonale propustný a obsahuje více písku, štěrku a dalších příměsí, které rostliny tohoto typu potřebují.

Květináč, do něhož rostlinu budete přesazovat, by měl být jen o několik centimetrů větší než původní. Jinak rostlina bude růst hlavně kořeny, ale do kvetení se jím moc chtít nebude.

188

Tady naše rady ohledně pokojovek bohužel zatím končí, počkáme na vás, až si skočíte do některého hobby krámku pro vhodné substráty a květináče a během pár dnů se můžete těšit na velký článek právě o přesazování pokojových rostlin. Do všech detailů!

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
4584 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
4584 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.