Hledat
Dům a zahrada
23. března 2020

Jak zabavit děti při karanténě?

Redakce
3
2862 přečtení
Jak zabavit děti při karanténě?

Největší pandemie za poslední desetiletí způsobila zavření škol – děti se sice mají doma učit, i tak ale denně zbývá dlouhá doba, kterou dříve trávili s kamarády v družině nebo na hřišti. Jaké aktivity jim můžeme nabídnout, aby se jim po kontaktu s vrstevníky tolik nestýskalo?

Samolepkové knížky, úkoly a kvízy

Možná máte zásobu doma, aspoň zatím ale není problém doobjednat z internetových knihkupectví některou z nepřeberného množství knížek s úkoly pro všechny věkové skupiny (už od dvou let), sešitů se samolepkami pro menší nebo různých křížovek a logických hádanek pro větší děti. Pokud navíc vyberete téma, které dítě zajímá (třeba auta nebo zvířata), máte velkou šanci na úspěch. Podle věku a zájmů můžete na internetu najít a vytisknout také jednotlivé pracovní listy.

Hledání pokladu

Většina dětí miluje hledání tajného překvapení: podle věku můžete vytvořit buď slovní, nebo obrázkové nápovědy místa úkrytu další indicie. Nápověda na jídelním stole pošle děti například pod polštáře na gauči, tam se bude skrývat odkaz na budík na nočním stolku a pod ním nasměrování do komory k vysavači… Hledání můžete různě ztížit, jako poslední je vhodné ukrýt malou odměnu, třeba čokoládovou minci.

Trocha pohybu: klasická rozcvička i jóga

Zná to většina rodičů například v rekonvalescenci po vážnější nemoci: nedostatek fyzické aktivity zhoršuje chování dítěte a má vliv i na jeho spánkový režim. Ztížená možnost pohybu na čerstvém vzduchu přináší nutnost hledat jiné způsoby fyzického vybití – na YouTube se dá najít mnoho videí s dětským cvičením, hledejte například „rozcvička“ nebo „cvičení pro děti“. Pokud chcete nevybouřené děti naopak zklidnit, zkuste jógu pro děti.

618

Bunkry a tajné domečky

Nestárnoucí klasika – dovolte dětem vytahat matrace z gauče, polštáře a deky a postavit si pevnost třeba pod kuchyňským stolem, kolem postele nebo pod palandou. Fantazii se meze nekladou, bunkr může sloužit jako vojenská základna i domeček pro plyšáky. A když už jsme u schovávaček, vyzkoušejte i starou dobrou hru na schovávanou. Třeba myslíte, že u vás v bytě se nikam schovat nedá, ale děti vás svou vynalézavostí pravděpodobně překvapí.

Jarní zápichy do květináčů ze čtvrtky a špejlí

Tvořivé děti mohou malovat či kreslit svými oblíbenými vodovkami, fixy nebo pastelkami, za čas jim ale nejspíš dojdou nápady na to, co vytvořit. Když na nic nepřijdou sami, zkuste jim navrhnout třeba velikonoční zapichovátka do květináčů – stačí vám čtvrtka, něco na malování, lepidlo a špejle. Připravte si šablony – jednoduchý obrys ptáčka, zajíčka nebo vajíčka. Obkreslete zvolený motiv na čtvrtku, vystřihněte a ozdobte fixy. Můžete části obrázku i potřít lepidlem a posypat třpytkami, neuvařenou polentou nebo jiným sypkým materiálem. Přilepte na špejli (buď izolepou, nebo vystřihněte stejný motiv ještě jednou a slepte zrcadlově se špejlí uprostřed) a ozdobte si květináče. Pro další inspiraci hledejte například „jarní tvoření s dětmi“.

Zavolat si s kamarády

Přes Skype, Google Hangouts, FaceTime nebo jiné aplikace se mohou děti aspoň zprostředkovaně vidět se spolužáky a jinými známými dětmi. Domluvte se s jejich rodiči a nechte děti, ať si občas zavolají a popovídají. Společnost vrstevníků jim pravděpodobně chybí ze všeho nejvíc.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2862 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2862 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.