Hledat
Sezónní témata
26. března 2020

Co dělat doma v karanténě: Jarní přesazování pokojových květin

Redakce
3
3436 přečtení
Co dělat doma v karanténě: Jarní přesazování pokojových květin

V březnu je ideální čas pro přesazování pokojovek, pokud se už v původních nádobách tísní. A jestli máte doma zeminu a větší květináče, je to také ideální aktivita pro období karantény. Jak na to?

Jak poznáme, kdy přesadit rostlinu?

Někdy je zřetelně vidět, že je v květináči více kořenů než zeminy. Občas kořínky prorůstají otvorem na dně. Jindy zase rostlina bez zjevné příčiny chřadne a neprospívá. Ve všech těchto případech jí pomůže přesazení do větší nádoby.

Pokud nemáte možnost si zeminu koupit, ale máte k dispozici různé druhy půdy, můžete si substrát pro pokojové rostliny namíchat sami – měl by se skládat ze sedmi dílů jílovité zeminy, tří dílů rašeliny a dvou dílů hrubého písku.

Na přesazování si připravte

  • nádoby, jen o něco větší (2–3 cm) než původní
  • substrát pro pokojové rostliny
  • drenážní materiál na dno nádoby (keramzit, cihlovou drť nebo keramické střepy)
  • podložku (ideálně např. staré noviny)
  • lopatku
  • nůž
621

Před přesazováním rostlinu důkladně zalijeme. To ji pomůže uvolnit ze starého květináče. Pracujeme nad podložkou, můžeme si vzít i zahradnické rukavice, pokud nechceme mít hlínu za nehty. Uvolníme rostlinu od stěn staré nádoby (možná bude potřeba nůž) a opatrně ji vytáhneme nebo sklepneme starý květináč. V extrémním případě, když kořeny prorostly otvorem květináče, bude možná nutné květináč rozbít nebo rozříznout, pokud nechceme poškodit kořenový bal.

Na dno nového květináče nasypeme drenážní vrstvu z keramzitu, drcených cihel, keramických střepů nebo písku. V nouzi lze použít i nalámaný polystyren, fungovat bude také. Zasypeme vrstvou substrátu. Rostlinu opatrně oklepeme od zbytků zeminy a odstraníme poškozené nebo uhnilé kořínky. Vložíme ji do nové nádoby a přisypáváme substrát, který opatrně upěchujeme prsty. Když skončíme, rostlina by měla být stejně hluboko v zemi jako v původní nádobě. Nesypeme zeminu až k okraji nádoby, musí zůstat prostor na zalévání – na druhou stranu je třeba počítat s tím, že se substrát časem trochu slehne.

Péče o rostliny po přesazení

Po přesazení rostliny opět důkladně zalijeme a pak týden až dva nezaléváme vůbec, abychom přiměli kořeny se při hledání vláhy rozrůstat do volného prostoru. Několik týdnů by přesazená rostlina neměla přijít na přímé slunce, nejméně tři až pět týdnů ji také nehnojíme. Chráníme ji i před průvanem a velkými změnami teplot.

619

Foto: Mike Marquez

Dají se přesadit velké rostliny?

Pokud máte rozrostlý fíkus, palmu, monsteru nebo jinou velkou pokojovou rostlinu, nemusíte vymýšlet, jak ji komplikovaně přemisťovat mezi nádobami. Jednoduše odhrabte a odstraňte vrchní vrstvu zeminy a nahraďte ji čerstvým substrátem, ve většině případů to rostlině bude stačit.

Ať vám pokojové květiny rostou a dělají radost!

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
3436 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
3436 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.