Hledat
Svět Isotra
10. května 2023

Rolety. Znáte je všechny?

Rolety. Znáte je všechny?
Rolety oproti žaluziím tvoří jednotnou stínící plochu a při jejich zatažení můžeme dosáhnout plného zatemnění, nedají se tedy naklápět. Májí však řadu jiných vlastností. Rolety mohou být hliníkové venkovní, exteriérové screenové se speciální látkou určenou do venkovního prostředí, vnitřní látkové nebo střešní do interiéru. Pojďme si je představit.

Venkovní hliníkové rolety

Exteriérové předokenní rolety jsou vhodné především do oken ložnic, protože dokáží místnost při jejich úplném spuštění dokonale zatemnit a také ji odhlučnit. Tyto rolety mají vysoký termoregulační efekt, šetří tak náklady na vytápění, v létě zase na klimatizaci, kdy současně zabraňují proniknutí tepla ze slunečních paprsků do interiéru. Zároveň vytváří obtížně zdolatelnou zábranu v případě vloupání.

Skvělým zástupcem venkovních rolet je roleta Vivera od společnosti ISOTRA, která může být instalována dodatečně na rám okna například při zateplování domu, výměně oken či jiné rekonstrukci nebo je instalována do speciálního překladu, který se pak zamítne a roleta při jejím úplném zatažení do boxu není na domě téměř vůbec patrná. Ovládat se dá manuálně nebo elektronicky pomocí vypínače či dálkového ovladače. Při provedení s motorem se dají všechny rolety v domě připojit do systému takzvané chytré domácnosti a ovládat spolu s dalšími zařízeními pomocí mobilního telefonu ve speciální mobilní aplikaci.

Samozřejmostí je výběr z mnoha barevných variant lamel, boxu, dolní i vodících lišt.  Zajímavá a velmi funkční je varianta rolety Vivera Sectra, kde je zároveň s roletou v jednom boxu skrytá síť proti hmyzu, která se dá ovládat nezávisle na roletě.

Screenové látkové rolety do exteriéru

Screenové venkovní rolety jsou tvořeny speciální tkaninou, která může mít různý stupeň průsvitnosti. Pokud zvolíte látku typu Blackout, dosáhnete úplného zatemnění. Hlavní předností screenových rolet je jejich částečná světelná i vzduchová propustnost a variabilita. Tento typ rolet přináší stín bez ztráty výhledu do exteriéru, zároveň však ztěžuje pohled zvenčí do interiérů a tím zachovává soukromí.

Jakýmsi chameleonem mezi tímto typem rolet je screenová roleta ALFA-ZIP a její varianta ALFA-ZIP PLUS, která nabízí zastínění větších ploch. ALFA je vývojovým českým výrobkem společnosti ISOTRA a kromě klasické montáže do oken se velmi často používá jako zástěna do stran pergol.

Screenové látkové rolety čítají širokou produktovou skupinu, takže si jistě každý najde pro daný účel tu svou. Kromě toho má společnost ISOTRA v nabídce i střešní screenovou roletu Sky, která slouží pro zastínění střešních oken. V létě ochrání podkroví před přehříváním, v zimě zabrání úniku tepla. Navíc chrání okno před poškozením povětrnostními vlivy a tlumí venkovní hluk z deště.

Interiérové látkové rolety – tolik možností!

V sortimentu společnosti ISOTRA jsou vnitřní rolety širokou produktovou skupinou, která čítá téměř desítku produktů.  Tento oblíbený moderní styl zastínění čítá širokou škálu možností umístění (přímo na okno – např. Luna nebo Rollite, na rám okna – např. Verra, Nemo, před rám okna – Larra nebo Sunlite), ovládání (řetízek, klika), provedení (plastové, kovové), ale hlavně velmi široký výběr látek. Látky lze přitom vybírat nejen podle barev a vzorů, ale rovněž podle typu materiálu. Ty s obsahem skelného vlákna jsou vhodné pro alergiky, látky se speciální povrchovou úpravou zase vytvoří bezpečnější domácí prostředí, protože jsou nehořlavé.

Zvláštní pozornost jistě zaslouží látky typu den-noc, díky nimž si můžete doslova hrát se světlem. Toto netradiční stínění kombinuje výhody žaluzií a rolet – můžete díky nim plynule regulovat světlo a zároveň platí za skvělý interiérový doplněk, který je možné ladit do různých barev. Jejich princip tkví ve střídání průhledných a neprůhledných pruhů. Vzájemným překrýváním dvou vrstev lze pak regulovat intenzitu světla – když je nastavíte tak, že se polopropustný pruh překrývá s tmavým, zamezíte průniku slunečních paprsků, pokud je ovšem nastavíte tak, že se překrývají světlé pruhy, umožníte světlu naopak proniknout do interiéru.

Součástí portfolia výrobků je samozřejmě také interiérová střešní roleta určená do podkrovních oken. Roleta se ovládá manuálně vytahováním a stahováním pomocí uchopení dolního profilu. Pro ovládání rolety na výše umístěných oknech slouží teleskopická ovládací tyč s hákem nebo s kloubem a hákem o velikosti 50-200 cm. V našem vzorníku látek lze vybírat látky označené pro střešní roletu včetně těch plně zatemňujících nebo např. s dětskými vzory pro naše nejmenší.

Pokud bychom chtěli od rolety něco speciálního, tak bychom se určitě měli obrátit na interiérovou látkovou roletu Sunlite, která dokáže navodit tajemnou atmosféru, příjemný pocit či intimní nádech. Její jedinečnost spočívá v možnosti doplnění o led-diodové osvětlení umístěné v horní ozdobné liště, které v kombinaci s vybranou látkou pohádkově promění váš interiér.

Která varianta bude ideální pro Váš domov? 

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1213 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
1213 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.