Hledat
Dům a zahrada
13. června 2022

Dálkové ovládání: revoluce nejen pro televizi

Redakce
2
2372 přečtení
Dálkové ovládání: revoluce nejen pro televizi
Pamatujete si ještě, jaké bylo přecházet přes celou místnost k televizi, když jste chtěli přepnout program? A proč zůstávat ve stejném nepohodlí i po třech desetiletích, pokud se jedná o stínicí techniku? Ovládání rolet nebo žaluzií si můžete dokonce připojit na mobilní telefon.

Tahání šňůry nebo kliky

Historie ovládání stínicí techniky je jasná: mechanická. Vnitřní žaluzie se ovládaly řetízkem, rolety potažením šňůrky, později také s využitím řetízku. Náročnější to bylo s venkovním stíněním. První generace předokenních rolet se tahaly pomocí látkového popruhu, venkovní žaluzie se naklápěly klikou. Mechanické ovládání je možné provozovat i dnes. U vnitřního stínění není rozdíl tak velký, tahat těžké předokenní rolety je ale nepohodlné a fyzicky náročné. Brzy proto přišlo usnadnění s pomocí elektřiny.

Elektrické vypínače

Připojení žaluzií či rolet k elektrické síti umožní ovládat stínění bez námahy. Ovladače se podobají běžným vypínačům světel, obvykle s naznačeným směrem vytahování nebo zatahování. Nevýhodou obyčejného elektrického ovladače je fakt, který si při pořizování nemusíte uvědomovat: pokud stínicí technika není připojená na dálkové ovládání, musíte držet vypínač celou dobu, dokud například roleta nesjede úplně dolů nebo úplně nahoru. U stínění v ložnici, které stahujete každý večer a vytahujete každé ráno, vás několik desítek vteřin držení vypínače brzy přestane bavit.

Dálkové ovládání a čidla

Vytahování žaluzií nebo rolet pomocí dálkového ovládání není na druhou stranu potřeba věnovat žádné úsilí. Nejen, že není nutné držet vypínač celou dobu, ale nemusíte ani stát u okna. Při výběru ovládání stínicí techniky je dobré si zjistit, jaké technologie podporuje. Více o výběru ovládání si přečtěte v našem článku. Venkovní stínění můžete vybavit i čidly, které například venkovní žaluzie automaticky vytáhnou v případě větru nebo naopak sklopí při silném slunci.

Chytrá domácnost

Dálkové ovládání není posledním výkřikem techniky. Dnes můžete stínění ovládat i pomocí chytrého telefonu a zapojit ho do systému chytré domácnosti. Například systém TaHoma s ovladači Somfy umožňuje třeba vytáhnout žaluzie najednou v celém bytě, naplánovat pro každý den konkrétní čas sklápění lamel nebo třeba na dálku zatáhnout markýzu, když si v práci vzpomenete, že zůstala roztažená.

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
2372 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2372 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.