Hledat
Dům a zahrada
21. listopadu 2019

Podzim v zimní zahradě

Redakce
3
2458 přečtení
Podzim v zimní zahradě

Zahrada už k posezení opravdu neláká, o to více ale na podzim a v zimě můžeme vytěžit ze zimní zahrady. Tipy, jak zimní zahradu co nejlépe využít? Máme.

Co je vlastně zimní zahrada?

Stručně řečeno – konstrukce s prosklenými stěnami i střechou, která je pevnou součástí domu. Jak název napovídá, obvykle se využívá pro pěstování rostlin, které potřebují dostatek světla. Zdaleka nejde ale jen o skleník propojený s domem: její přístupnost z interiéru předurčuje zimní zahradu k trávení volného času uprostřed zeleně bez nutnosti snášet výkyvy počasí. O tom, jakými rostlinami zimní zahradu zabydlet, jsme psali v tomto článku.

Pracovna, jídelna i tělocvična: jak využít zimní zahradu

Pokud chcete využívat zimní zahradu i přes zimu, měla by být vytápěná. Se zajištěným topením pak můžete trávit v zeleni klidně většinu dne: není výjimkou zřídit si v zimní zahradě domácí pracovnu nebo malou tělocvičnu s posilovací lavicí či běžeckým pásem.

548

Foto: Roberto Nickson

K čemu můžete také využívat zimní zahradu

  • pro kancelářskou práci z domova
  • ke stolování (snídaně, svačiny, večeře, případně i víkendové obědy)
  • jako prostor pro cvičení (jóga, pilates, jednoduché posilování...)
  • k poslouchání hudby či podcastů
  • k četbě knížek, novin nebo časopisů
  • pro pořádání večírků a oslav
  • na bezpečné pozorování bouřky nebo sněhové vánice
  • prostě jen k odpočinku v zeleni se šálkem čaje, kávy, kakaa...
550

Proti zvědavým pohledům nebo nadměrnému množství slunečních paprsků v teplé části roku je nutné zimní zahradu vhodně zastínit. Ze tří typů rolet Veranda vhodných pro zimní zahrady si může každý pro tu svou vybrat model, který mu bude nejlépe vyhovovat. Dva z nich, Veranda HRV08-ZIP a Veranda HRV80-ZIP, jsou vybaveny zipovým systémem, který zajišťuje, že látka zůstává v každé poloze dolního profilu náležitě napnutá, a zabraňuje vyklouznutí látky z vodicích lišt. O roletách Veranda HRV52 a Veranda HRV08-ZIP jsme psali v tomto loňském článku, o novince Veranda HRV80-ZIP letos zde.

Do zimní zahrady můžete také přivést vodu a zařídit si v ní vanu nebo vířivku. Koupání v zeleni s výhledem do přírody má velké kouzlo, nesmíme ale pochopitelně zapomenout na zastínění proti pohledům zvenku – k tomu lze využít například roletu Veranda HRV08-ZIP, kterou lze nainstalovat jak s rolováním seshora dolů, tak i zezdola nahoru nebo do strany.

Inspirovali jsme vás, jak si zpříjemnit podzim v zimní zahradě?

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
2458 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
2458 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.