Hledat
Dům a zahrada
7. května 2019

Jak přesadit orchidej, kaktus nebo monsteru: jarní návod na nejoblíbenější pokojovky

Redakce
6
21701 přečtení
Jak přesadit orchidej, kaktus nebo monsteru: jarní návod na nejoblíbenější pokojovky

Slíbený speciál o přesazování pokojových rostlin je tady!

V květnu je ideální čas na přesazování orchidejí rodu Phalaenopsis, který je u nás jako okrasná pokojovka nejrozšířenější. Obecně se u orchidejí doporučuje přesazovat zdravé rostliny po dvou až třech letech, a to po odkvětu (před vyrašením nových výhonků) a v době, kdy objevíte špičky kořenů. Pokud ale zjistíte, že se substrát rozpadá, objevíte v něm škůdce nebo bílé povlaky (zasolení), přesaďte je co nejrychleji. 

Jak přesadit orchidej

Budete potřebovat substrát na orchideje, vodu a květináč cca o 2 cm větší než původní – kořeny orchidejí preferují světlo a vzduch, správný květináč proto může být průhledný, ale především by jeho dno mělo mít co nejvíce otvorů. Orchidej včetně původního květináče namočte na několik minut do vody. Kořínky tak změknou a půjdou lépe vytáhnout. Uschlé podzemní kořínky můžete čistými nůžkami odstřihnout (řezné plochy lze proti zahnívání a plísni ošetřit práškem z dřevěného uhlí nebo skořicí), nadzemní kořeny nestříhejte.

Na dno nového květináče nasypte trochu substrátu pro orchideje. Vložte orchidej a během dosypávání substrátu ji přidržujte, případně ještě upevněte rostlinu k opěrné tyčce. Substrát jemně upěchujte, navlhčete a postavte na teplé místo s dostatkem nepřímého světla. Přesazenou orchidej doporučujeme zhruba týden nezalévat a další 2–3 týdny jen velmi mírně, aby se kořeny zregenerovaly a nezačaly plesnivět. Po měsíci, až rostlina v pořádku zakoření, můžete pro bohatý květ cca každých 14 dní přihnojovat.

194
195

Místo kupovaného substrátu na orchideje je můžete přesadit do kokosových čipsů. Čipsy propláchněte a nechte přes noc nasáknout vodou. Dále postupujte jako se substrátem, pouze čipsy mezi kořeny nepěchujte, jen se je snažte opatrně dostat do všech volných míst, například špejlí.

Jak přesadit kaktus

Přesazování kaktusů se asi nikdo z nás nebude věnovat jen tak z dlouhé chvíle – manipulace s nimi není zrovna nejpříjemnější, pokud ale kaktus přerůstá z květináče nebo po zimě vypadá nezdravě, nic jiného nám nezbude. Abyste se neporanili, obtočte kolem jejich ostnů novinový papír, případně si vezměte silnější rukavice. Existují i speciální kaktusářské kleště – jejich pořízení stojí za zvážení, pokud máte větší množství rozrostlých a těžkých exemplářů.

196

Kaktus z původního květináče vytáhneme za pomoci jemného poklepávání. Opatrně očistíme kořenový bal od starého substrátu a odumřelé nebo příliš dlouhé kořínky zastřihneme. Do nového, o 1–2 cm většího květináče nejdříve nasypeme na dno vrstvu štěrku nebo keramzitu, vložíme rostlinu, přidržíme ji a dosypeme suchý substrát na kaktusy.

197
198

Kaktusům bude dobře na teplém místě s dostatkem rozptýleného světla. Po přesazení kaktus nezalévejte – kořínky musí zaschnout a zregenerovat se. Počkejte ideálně aspoň týden nebo dva: signálem, že je připraven na zálivku, bývá růst nových trnů.

Nenáročné kaktusy pro začátečníky

  • Echinopsis – odolný a nenáročný kaktus, který snadno vykvete
  • Echinokaktus – kulovitý kaktus se silnými trny a malými květy
  • Mamilárie – tvoří shluky kulovitých stonků, kvete množstvím růžových nebo červených kvítků
  • Notokaktus – kulovité nebo válcovité kaktusy s květy obvykle žluté barvy
  • Opuncie – kaktusy s plochým, širokým, členitým stonkem, rodí jedlé plody

Jak přesadit monsteru

A na závěr opravdu monstrózní kousek bytové zeleně: v poslední době velmi oblíbená monstera potřebuje přesadit obvykle každé dva roky a teď na jaře je ideální čas. Na její přesazování si pořídíme široký, nižší květináč (opět o něco větší než původní) a rašelinový substrát nebo běžný substrát pro pokojové rostliny. Pokud se chcete o monsteru starat opravdu pečlivě, namíchejte jí substrát z 2 dílů drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu kompostové zeminy a 1 dílu písku, můžete přidat trochu dřevěného uhlí a antuky. Při přemisťování do nového květináče dáváme pozor především na vzdušné kořeny, abychom je nepoškodili.

199

Monstera je původně tropická liána, miluje polostín a vysokou vzdušnou vlhkost. Plazivé vzdušné kořeny se snažte zastrkat zpět do květináče, rostlině tím pomůžete. Do poloviny října monsteře vyhovuje teplota kolem 21 °C, mírná zálivka a časté rosení, dvakrát měsíčně lze přihnojit standardním tekutým hnojivem.

200

Pokud monstera ještě nepřerostla svůj květináč, ale rozrůstá se a vyhání vzdušné kořeny, můžete ji také na jaře nařízkovat: uřízněte část stonku s listem a vzdušným kořenem a nechte zakořenit ve vodě, případně můžete sázet rovnou do zeminy. Novou rostlinou můžete obdarovat někoho blízkého – jen pozor, že monstera je jedovatá pro lidi i domácí mazlíčky.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
21701 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
21701 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.