Hledat
Sezónní témata
7. června 2021

Jak pozorovat zatmění Slunce?

Redakce
2
7464 přečtení
Jak pozorovat zatmění Slunce?

Ve čtvrtek 10. června mezi 11:44 až 13:36 středoevropského letního času přes sluneční kotouč přejde stín Měsíce v novu. Ve 12:39 bude zakrývat jeho největší část, zhruba jednu pětinu. Jak nejlépe zatmění sledovat a kdy bude další?

Prstencové zatmění Slunce

Letos zatmění bude u nás viditelné pouze jako částečné – Měsíc zakryje jen část slunečního kotouče.  Území, odkud se bude zatmění jevit jako prstencové, se tentokrát nachází v části Kanady, Grónska a Ruska. Nejbližší úplné zatmění Slunce bude pozorovatelné letos 4. prosince z Antarktidy. V České republice se úplného zatmění dočkáme bohužel až 7. října 2135, ale pokud za ním jste ochotni cestovat alespoň po Evropě, zaškrtněte si v kalendáři datum 12. srpna 2026. V takovém případě si budete chtít zarezervovat letenky do Španělska nebo na Island, kde si pohled plně zakrytý sluneční kotouč vychutnáte na nejzápadnějších výběžcích ostrova. 

O něco výraznější zatmění přivítáme už 25. října 2022 kolem poledne – Měsíc při pohledu z našeho území zakryje více než 42 % slunečního průměru.

875

Jak pozorovat zatmění Slunce

Dívat se do Slunce bez ochrany zraku je velmi nebezpečné. Nestačí ani obyčejné sluneční brýle nebo dříve používaný kotouč z diskety (kdo z nás je navíc ještě doma má?). Ve velké nouzi a pro krátkodobý pohled do Slunce můžete použít temnou, neozářenou část rentgenového snímku (nesmí být ale poškrábaný). Pro bezpečné pozorování v domácích podmínkách si musíte opatřit svářečský filtr stupně 13 a vyšší, případně speciální filtry zakoupené na hvězdárně. Když už se ale vypravíte na hvězdárnu, nejvíce si pohled na zatmění užijete přímo zde prostřednictvím jejich dalekohledů vybavených bezpečnými filtry, případně pomocí projekčního dalekohledu. 

876

Vliv zatmění Slunce

Zatmění Slunce většinu našich předků lekalo a vymýšleli si k němu nejrůznější mytologické či náboženské legendy. Při úplném zatmění dochází na zastíněné části (asi setina povrchu Země) k výraznému setmění a ochlazení. Výrazně na něj obvykle reagují zvířata: včely se vracejí do úlů, ptáci často umlknou. Při částečném zatmění se ale dají čekat reakce jen u velmi citlivých zvířat, například psů a koček, u kterých byly pozorovány i reakce na úplněk. Ochladit by se mělo jen minimálně, možná o jeden nebo dva stupně Celsia. A výrazné setmění také očekávat nemůžeme.

Na důkladné zatemnění využijte předokenní rolety nebo venkovní žaluzie s lamelami zapadajícími do sebe, například typ Zetta. Látky typu blackout jsou k dispozici i u screenových rolet. Pokud chcete jen mírně utlumit pronikavé sluneční paprsky, zkuste plisse žaluzie, látkové rolety nebo japonské stěny.

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
7464 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
7464 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.