Hledat
Dům a zahrada
18. května 2021

Jak zabezpečit dům proti nevítaným návštěvníkům?

Redakce
2
2242 přečtení
Jak zabezpečit dům proti nevítaným návštěvníkům?

Pokud si zloděj vytipuje přímo váš dům nebo byt, pravděpodobně se dovnitř nakonec dostane. Ale když půjde naslepo, hodí se každý bezpečnostní prvek, který ho odradí nebo alespoň zdrží.

Bezpečnostní dveře a zabezpečení zárubní

Asi tušíte, že obyčejný zámek na vstupních dveřích nemusí být dostačující. Kromě jeho otevření je totiž možné i vypáčení nebo vysazení dveří z pantů. Nejlepší volbou jsou bezpečnostní dveře s ochranou proti vysazení a zárubně s cylindrickou vložkou nejméně třetí třídy bezpečnosti. Bezpečnost klasických dveří zvýší alespoň vícebodové zámky (s cylindrickou či trezorovou vložkou), opancéřování nebo dodatečný druhý zámek. 

858

Zabezpečení oken – zámky, fólie, žaluzie a rolety

Okna patří mezi nejčastější místa, kudy může do bytu vniknout pachatel trestného činu. Když bydlíte v bytě v Brně, Praze či jiném velkém městě v přízemí, riziko je ještě vyšší. U přízemních oken proto stojí za zvážení mříže, případně uzamykatelná klika s bezpečnostním kováním. Dát majiteli bezprostředně zprávu o manipulaci s okny umožní detektorový systém s bezpečnostními kamerami a čidly pohybu.

Bezpečnost dodatečně zvýší předokenní rolety a venkovní žaluzie. Na ochranu oken proti vniknutí se speciálně zaměřuje model žaluzií Titan. Policie však nedoporučuje nechat rolety nebo žaluzie trvale zatažené, pokud odjíždíte na delší dobu. V takovém případě je vhodné nastavit časový spínač na rolety i světla – zvenčí dává zdání, že v domě pořád někdo je. Během dlouhodobější nepřítomnosti byste si také měli s někým domluvit vybírání schránky – plná schránka je jasným znamením, že nejste doma.

Víte, které venkovní žaluzie ISOTRA jsou nejprodávanější a jaké jsou výhody jednotlivých typů?

Mezi výhody venkovních rolet patří kromě zvýšení bezpečnosti také možnost stínit a zároveň větrat, izolace před zimou i horkem a snížení hluku přicházejícího zvenčí. 

859

Balkony a stavební otvory

Balkonové dveře by měly být zabezpečeny podobně jako okna v celém bytě, ideálně bezpečnostní fólií, případně zámkem na kličce. Aby nedošlo k neoprávněnému vniknutí právě balkonem, měli byste si dát pozor, abyste nenechali volně přístupný žebřík. Dobře schovejte také nářadí, abyste zlodějům neusnadnili práci s rozbitím nebo rozmontování oken či dveří.

Nezapomeňte zabezpečit také sklepní okénka, vikýře, násypové otvory do sklepa nebo okna do garáže.



Moderní způsoby zabezpečení domu

Vývoj v oblasti zabezpečení domácnosti jde neustále dopředu a rozhodně se tedy vyplatí vědět, jak můžete svůj majetek lépe chránit. Bezpečnostní dveře, kvalitní okna nebo akustický alarm by měly být spíše základem zabezpečení domácnosti. Do popředí v této oblasti se dostávají především inteligentní zabezpečovací systémy, které umí včas upozornit na vniknutí zloděje do objektu, ale dají vám vědět například i v momentě, kdy necháte omylem otevřená okna nebo u vás doma praskla trubka a voda ohrožuje váš majetek. Oznámení systém odešle přímo do vašeho mobilního telefonu, a vy tak můžete okamžitě reagovat.

V posledních letech se, v rámci zabezpečení domácnosti, dostávají do užšího hledáčku také drony s kamerou. Bezpilotní letouny už neslouží jen k volnočasovému focení, ale své využití běžně nachází i v zemědělství nebo průmyslu. A od těchto oborů to je už jen krůček k ochraně nemovitostí. Společnost Amazon nedávno představila domácí kameru Ring, která majiteli umožní kdykoli zkontrolovat domácnost. Domácí automatický dron „Ring Always Home Cam“ je připraven ihned vyrazit z dokovací stanice na obhlídku předem stanovené trasy. Prostřednictvím zabudované kamery si v reálném čase sami ověříte, zda je u vás doma vše v pořádku. Dron s kamerou od Amazonu můžete objednat již nyní.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
2242 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2242 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.