Hledat
Svět Isotra
6. května 2022

Bezpečí pro děti: jak vybírat stínicí techniku?

Redakce
3
1840 přečtení
Bezpečí pro děti: jak vybírat stínicí techniku?
Několik desítek tisíc dětí se zranilo a přes dvě stě jich dokonce zemřelo ve Spojených státech od 90. let na následky nehody při zacházení se žaluziemi. Jak na to, aby stínění bylo bezpečné?

Pozor na řetízky a šňůrky u vnitřního stínění

Uškrcení na řetízku od žaluzií může být otázkou několika málo minut a nepomůže pak ani okamžitý převoz do nemocnice. Podle nové normy musí být ovládání rolet a žaluzií v domovech s malými dětmi zajištěno pomocí ovládací tyče, kliky nebo elektronického ovládacího zařízení – problém však je ve starších stavbách, kde se podobná norma nemusela dodržovat.

Pokud máte rolety nebo žaluzie od společnosti ISOTRA, nemusíte se bát. Dbáme na bezpečnost dětí a naše výrobky mají hned několik bezpečnostních prvků:

  • Spojka. Díky spojce dojde při působení síly větší než 6 kg k roztržení řetízku.
  • Kladka. Při použití kladky se ovládací šňůry napnou tak, aby se mezi nimi nemohla vytvořit smyčka.
  • Naviják a dvě kolečka.  Zabrání vytváření smyček a zároveň udrží šňůrky v dostatečné výši mimo dosah dětských rukou.

Od září 2014 platí v České republice norma ČSN EN 13120, která zajišťuje bezpečnost malých dětí v souvislost s ovládáním žaluzií pomocí řetízků a podobných mechanismů. Je závazná pro všechny novostavby, kam budou mít přístup děti do 3,5 roku věku (42 měsíců).

Venkovní stínění pomůže zabezpečit domov před vloupáním

Venkovní žaluzie nebo předokenní rolety samy o sobě dům před vloupáním nezabezpečí. Mohou ale k jeho bezpečnosti významně přispět, ať už samotným ztížením vstupu do bytu, nebo i psychologicky pomocí další viditelné bariéry.

Okna jsou nejčastějším místem vniknutí do bytu a na jejich ochranu se specializuje model venkovních žaluzií Titan. Při odjezdu na delší dobu se však nedoporučuje nechat venkovní žaluzie trvale zatažené – působí to podezřele a mohlo by to nalákat zloděje. Vhodnější je nastavení časového spínače na rolety i okna.

Bezpečnostní žaluzie pro případ živelní katastrofy

Tohle vás možná nenapadne: co když bude hořet, přijde povodeň nebo jiná živelní pohroma a někdo zůstane uvězněný v místnosti se zataženým venkovním stíněním? Můžeme předpokládat, že v takovém případě vypadne elektřina a například venkovní žaluzie tak nepůjdou ovládat.

Existuje řešení i pro takovou situaci. Systém bezpečnostních žaluzií Emergency v případě náhlého nebezpečí žaluzie okamžitě vytáhne a zpřístupní únikový východ. Je kompatibilní se všemi venkovními žaluziemi ISOTRA v provedení s vodicími lištami. Ovládá se pomocí pružinového mechanismu a je nezávislý na elektřině, funguje tedy i v případě výpadku elektrického proudu.

Nejnovější

Sezónní témata
30. dubna 2024

Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov

Redakce
3
1840 přečtení
Ochrana před UV zářením: Jak stínicí technika chrání vás a váš domov
Vliv UV záření na zdraví lidí a životnost domácích interiérů je často podceňovaný. Dlouhodobá expozice UV záření může způsobit poškození kůže, zrychlené stárnutí a dokonce i riziko kožních onemocnění. Stejně tak může UV záření postupně poškodit nábytek, podlahy a další prvky interiéru. Řešením, jak se proti těmto rizikům bránit, je efektivní stínicí technika, která může významně snížit množství UV záření pronikajícího do vašeho domova.
Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
1840 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.