Hledat
Sezónní témata
24. listopadu 2022

Advent

Redakce
3
1508 přečtení
Advent
Adventní období vítají nejen děti jako připomínku blížících se Vánoc. Co o něm ale víme a jak ho slavit jinak než jen vyjídáním čokoládek z adventního kalendáře?

Čtyři adventní neděle

Adventní období začíná čtyři neděle před Štědrým dnem. Datum je pohyblivé, protože jde vždy o neděli – první adventní nedělí začíná liturgický rok a do Vánoc proběhnou celkem čtyři. Neděle se počítají do svátku Narození Páně 25. prosince, poslední adventní neděle tedy může být i na Štědrý den. Advent vždy končí na Štědrý večer při západu slunce.

Jen jednou za čas tedy křesťanský advent začíná ve stejné datum jako adventní kalendáře prodávané v obchodech. Připadá na neděli mezi 27. listopadem a 3. prosincem, letos tedy začíná v nejdřívější možné datum. Křesťané neslaví advent nijak okázale, jde především o období vnitřní přípravy na příchod Ježíše Krista. Liturgická barva se mění ze zelené na fialovou, konají se speciální mše – českým specifikem je důraz na roráty, ranní bohoslužby k poctě Panny Marie.

Adventní dekorace

Přelom listopadu a prosince, kdy je před námi několik týdnů velmi dlouhých nocí a nedostatku světla, přímo vybízí k vyzdobení bytu a domu svíčkami, LED dekoracemi a světelnými řetězy. Základem je adventní věnec, který si můžete vyrobit i doma. Další tipy, jak si doma užít advent, najdete v našem loňském článku.

Můžeme se radovat z toho, že na rozdíl od loňského i předloňského adventu nám letos nezasahují do života protipandemická opatření. Radost nám tedy udělá i procházka osvětleným městem nebo návštěva vánočních trhů, ať už v Česku, nebo za hranicemi. Proslulé adventní trhy se konají v Dráždanech, Vídni nebo v Norimberku, zážitkem ale určitě bude výlet do jakéhokoli německého nebo rakouského města. Šanci můžete dát i polským nebo slovenským trhům.

Předvánoční úklid

I když se navzájem utěšujeme prohlášeními, že Ježíšek se narodil ve chlévě a my přece chceme, aby si u nás připadal jako doma, ve skutečnosti nikdo nechce trávit svátky ve špíně a nepořádku. Jak na to, abyste se nestrhali? Máme plán: rozdělte si dům nebo byt na jednotlivé místnosti a každý měsíc důkladně ukliďte jednu. Těsně před Štědrým dnem stačí provést běžný povrchový úklid a domácnost bude zářit.

Zmocňuje se vás s blížícími se svátky a koncem roku sklíčenost? Budete letos na Vánoce sami? Nebojte se požádat o pomoc. Vánoce se mohou stát svátky radosti i pro vás.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
1508 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
1508 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.