Hledat
Sezónní témata
24. listopadu 2022

Advent

Redakce
3
1385 přečtení
Advent
Adventní období vítají nejen děti jako připomínku blížících se Vánoc. Co o něm ale víme a jak ho slavit jinak než jen vyjídáním čokoládek z adventního kalendáře?

Čtyři adventní neděle

Adventní období začíná čtyři neděle před Štědrým dnem. Datum je pohyblivé, protože jde vždy o neděli – první adventní nedělí začíná liturgický rok a do Vánoc proběhnou celkem čtyři. Neděle se počítají do svátku Narození Páně 25. prosince, poslední adventní neděle tedy může být i na Štědrý den. Advent vždy končí na Štědrý večer při západu slunce.

Jen jednou za čas tedy křesťanský advent začíná ve stejné datum jako adventní kalendáře prodávané v obchodech. Připadá na neděli mezi 27. listopadem a 3. prosincem, letos tedy začíná v nejdřívější možné datum. Křesťané neslaví advent nijak okázale, jde především o období vnitřní přípravy na příchod Ježíše Krista. Liturgická barva se mění ze zelené na fialovou, konají se speciální mše – českým specifikem je důraz na roráty, ranní bohoslužby k poctě Panny Marie.

Adventní dekorace

Přelom listopadu a prosince, kdy je před námi několik týdnů velmi dlouhých nocí a nedostatku světla, přímo vybízí k vyzdobení bytu a domu svíčkami, LED dekoracemi a světelnými řetězy. Základem je adventní věnec, který si můžete vyrobit i doma. Další tipy, jak si doma užít advent, najdete v našem loňském článku.

Můžeme se radovat z toho, že na rozdíl od loňského i předloňského adventu nám letos nezasahují do života protipandemická opatření. Radost nám tedy udělá i procházka osvětleným městem nebo návštěva vánočních trhů, ať už v Česku, nebo za hranicemi. Proslulé adventní trhy se konají v Dráždanech, Vídni nebo v Norimberku, zážitkem ale určitě bude výlet do jakéhokoli německého nebo rakouského města. Šanci můžete dát i polským nebo slovenským trhům.

Předvánoční úklid

I když se navzájem utěšujeme prohlášeními, že Ježíšek se narodil ve chlévě a my přece chceme, aby si u nás připadal jako doma, ve skutečnosti nikdo nechce trávit svátky ve špíně a nepořádku. Jak na to, abyste se nestrhali? Máme plán: rozdělte si dům nebo byt na jednotlivé místnosti a každý měsíc důkladně ukliďte jednu. Těsně před Štědrým dnem stačí provést běžný povrchový úklid a domácnost bude zářit.

Zmocňuje se vás s blížícími se svátky a koncem roku sklíčenost? Budete letos na Vánoce sami? Nebojte se požádat o pomoc. Vánoce se mohou stát svátky radosti i pro vás.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
15. dubna 2024

Dveřní síť proti hmyzu: Typ H2

Redakce
3
1385 přečtení
Dveřní síť proti hmyzu: Typ H2
Zůstaňte ochráněni a v pohodlí s novou dveřní sítí proti hmyzu typu H2, která přichází na trh jako vylepšení populárního modelu H1.
Svět Isotra
26. února 2024

Původ termínů rolet, žaluzií a pergol: Cesta slov k jejich významu

Redakce
3
1385 přečtení
Původ termínů rolet, žaluzií a pergol: Cesta slov k jejich významu
21. února jsme si připomněli Mezinárodní den mateřského jazyka. Víte, odkud pocházejí některé termíny, které v oblasti stínění běžně používáme?